Waarom avocado's best wat aan populariteit mogen inboeten
Foto: istock/getty
De avocado is gezond en heel geliefd, maar die populariteit heeft ook negatieve gevolgen. In sommige landen moeten gebieden ontbost worden om aan de grote vraag te kunnen blijven voldoen. Kobe Ilsen en Danira Boukhriss volgden voor ‘Over eten’ de weg van de avocado van boom tot op je bord.

De laatste vijf jaar is de consumptie van avocado’ s in ons land meer dan verdubbeld. De vruchten vol nuttige voedingsstoffen zoals vetten, vitaminen en mineralen worden hier niet gekweekt, maar importeren groothandelaren uit exotischere landen zoals Spanje, Portugal, Marokko, Israël, Chili en Mexico.

Volgens Frank Nevens, docent duurzame ontwikkeling aan de UGent, kunnen we de milieuvriendelijkheid van de handel in vraag stellen. In Chili en Mexico veroorzaakt de wereldwijde vraag naar de vrucht immers heel wat problemen. Illegale ontbossingen komen er vaak voor omdat mensen meer plantages willen aanleggen om de vruchten op grote schaal te kweken.

Een bijkomend actueel probleem in Chili: sommige mensen kampen met een watertekort omdat de teelt van avocado’s er heel veel nodig heeft (reken op zo’n 180 liter per plant). Daardoor is een rivier al helemaal droog komen te staan. 'En er zullen er nog volgen', zegt Nevens kritisch.

Wat je als consument met een boon voor avocado’s kan doen? De oorsprong van het product proberen te achterhalen, of gewoon een milieuvriendelijke versie van guacamole maken zoals groentechef Seppe Nobels dat doet met puur Belgische ingrediënten in onderstaand filmpje.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig