10 dingen die je nog niet wist over champagne
Foto: Getty Images
Het maakt elke discussie een stuk levendiger, het geeft je zin om te dansen en je gaat er spontaan van glimlachen. Champagne sprankelt niet alleen in je glas, maar prikkelt ook je zintuigen. Dacht je dat deze feestelijk drank geen geheimen meer voor je had? Lees dan eerst even dit.
Dossier aangeboden door Piper-Heidsieck.

1. Roséchampagne wordt steeds vaker gedronken als aperitief én bij het eten. Z’n kleur dankt deze champagne aan de assemblage van witte en rode wijn. De hoeveelheid witte wijn overheerst echter, en is goed voor ongeveer 75 procent van de assemblage. In het geval van de Rosé Sauvage van Piper-Heidsieck wordt 20 tot 25 procent van de pinot noir gevinificeerd tot rode wijn.

2. Champagne past bij elke gelegenheid, en zeker als er gefeest mag worden. Het is dan ook dé drank van de rode loper. Sinds de jaren 80 is Piper-Heidsieck de officiële partner van het Filmfestival van Cannes en van de Oscaruitreiking in de VS.

3. Food en wine pairing zijn dan wel een trend, maar soms zijn de eenvoudigste combinaties de lekkerste. Kijk maar naar The Seven Year Itch, de film van Billy Wilder waarin Marilyn Monroe champagne combineert met … chips. Topcombinatie!

4. Een Zwitserse studie berekende dat als je een champagnefles opent, de kurk met wel veertig kilometer per uur de lucht in vliegt. Zo hoog is de druk in de fles. Toch maar even plaatsmaken als je die fles ontkurkt met oudejaar.

5. Geïnspireerd door Sarah Bernhardt, die het haar eerder voordeed, zou Marilyn Monroe ooit haar badkuip gevuld hebben met de inhoud van 350 flessen champagne. Of het een van de vele mythes over Marilyn is of niet weet niemand zeker, maar de filmster hield in elk geval van een goed glas – of een goede fles - champagne.

6. Tafeltennis werd uitgevonden in Engeland aan het eind van de negentiende eeuw na een diner onder notabelen. Enkele van de aanwezigen waren grote tennisfans en speelden het spel na met wat ze aan tafel voorhanden hadden. Een champagnekurk deed dienst als tennisbal, het net werd gevormd door boeken en om tegen de ‘bal’ te slaan gebruikten ze sigarendozen.

7. In een interview met het Franse magazine VSD gaf Belgisch auteur Amélie Nothomb toe dat ze een groot deel van haar inkomsten als auteur besteedt aan champagne. Een voorkeur die ze overhoudt aan haar kindertijd, die ze doorbracht in ambassades: plekken waar de champagne naar verluidt rijkelijk vloeit.

8. Ook koningin Marie-Antoinette was een groot champagneliefhebber. Ze is zelfs de allereerste ambassadrice van Piper-Heidsieck.

9. Champagne is niet alleen een verfijnde drank, maar ook een verleidelijke kleur. Kleurenspecialist Pantone onderscheidt onder andere Pink Champagne (12-1107) en een beige champagnekleur (14-1012). Chique boudoirsfeer gegarandeerd!

10. We zeiden het al: film en champagne gaan perfect samen. De eerste reclamefilm ooit – gemaakt door de gebroeders Lumière - werd trouwens gedraaid in 1895 Epernay, de bakermat van de champagne. Piper Heidsieck verscheen voor het eerst op het grote scherm in Sons of the Desert, een klassieker van Laurel en Hardy.