Vakbonden vrezen dat Volvo naast nieuwe modellen grijpt
Foto: fvv

Zweedse autobouwer Volvo Cars stelt zijn plannen uit om vanaf eind volgend jaar wagens van zijn Chinese zustermerk Lynk & Co te bouwen in de Gentse Volvo-fabriek. De vakbonden vrezen dat uitstel afstel wordt.

De plannen zijn uitgesteld door de toegenomen volatiliteit op de Chinese markt en de wereldwijde marktonzekerheid, klinkt het. De Gentse vestiging zou eind 2019 het voorbereidende werk aanvatten om in 2020 de auto met abonnementsformule aan te bieden, maar dat plan is nu op de lange baan geschoven.

Volvo Cars verwacht niet dat de beslissing een impact zal hebben op de werkgelegenheid in de Gentse fabriek. Door de stijgende vraag naar de XC40 zal de vrijgekomen capaciteit in de Gentse fabriek de flexibiliteit van de Volvo Group ten goede komen, luidt het.

De vakbonden zien dat anders. De beslissing ‘is moeilijk goed nieuws te noemen’, zegt Gino Hautekeete van het ACV. ‘We hadden graag die Lynk & Co gebouwd in afwachting van andere modellen’, zegt Hautekeete. Hij vraagt zich af in welke mate de tewerkstelling op peil zal blijven. Momenteel draait het bedrijf op volle capaciteit en werken er 6.000 mensen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig