Ook Zwitserland twijfelt nu aan VN-migratiepact
De Oostenrijkse kanselier Kurz is al langer tegen het pact. Zwitserland, hier ziet u president Berset, twijfelt nu ook. ap Foto: AP

Zwitserland komt terug op zijn beslissing om het VN-akkoord over migratie goed te keuren. De beslissing wordt uitgesteld om het parlement de tijd te geven zich over de tekst te beraden.

Zwitserland trekt begin volgende maand niet naar de Marokkaanse stad Marrakech, om er de tekst te ondertekenen.

De Zwitserse regering had op 10 oktober nog beslist om haar handtekening te zetten onder het ‘Globaal Compact voor veilige, geordende en gereguleerde Migratie’. De aanbevelingen in de tekst worden nu al aangewend in het Zwitserse migratiebeleid, zo klonk het toen.

Maar in verschillende parlementaire commissies wordt nu toch bezwaar gemaakt tegen de inhoud van het VN-migratieakkoord. Daarom wordt de beslissing uitgesteld. In een mededeling benadrukt de regering in Bern dat ze er nog altijd van overtuigd is dat het migratieakkoord ’in overeenstemming met de Zwitserse belangen’ is. Maar ze wil het parlementaire debat afwachten vooraleer een ‘definitief uitspraak over het onderwerp’ te doen. Er wordt niet uitgesloten dat de tekst later toch nog groen licht krijgt.

Het VN-migratieverdrag bevat afspraken over de aanpak van migratie en de strijd tegen mensensmokkel. Officieel gaat het om een niet-bindend akkoord, maar verschillende landen vrezen toch dat de tekst een inperking van hun soevereiniteit inhoudt.

Polen heeft gisteren laten weten dat het het pact niet gaat ondertekenen. Eerder hadden al Tsjechië, Estland, Bulgarije, de VS, Oostenrijk, Hongarije, Australië en dinsdag ook Israël datzelfde beslist.

Ook binnen de Belgische regering bestaat er discussie, omdat N-VA – als enige voorlopig – heeft aangegeven grote problemen te hebben met de tekst.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in