Stadslijst ontgoocheld in Oostends bestuursakkoord: ‘Vaag en nietszeggend’
Foto: BELGA

Open VLD, N-VA, Groen en CD&V hebben woensdag het nieuwe bestuursakkoord voorgesteld in Oostende. De Stadslijst van burgemeester Johan Vande Lanotte en John Crombez reageert ontgoocheld. ‘Voor de toekomst van Oostende en voor de Oostendenaar belooft dat weinig goeds.’

Ruim vijf weken na de verkiezingen heeft Oostende een nieuws bestuurscoalitie, die ‘de vernieuwingscoalitie’ werd gedoopt. De ploeg van toekomstig burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) stelde het akkoord woensdag voor, de bevoegdheidsverdeling wordt pas zaterdag bekendgemaakt.

Het akkoord werd maandag eerst voorgesteld aan de leden. ‘In geen enkele partij was er één tegenstem’, aldus Tommelein. Enkel bij Groen waren er enkele onthoudingen, in de andere partijen was er unanimiteit.

‘Het zijn boeiende, verrijkende en ja, soms ook luidruchtige gesprekken geweest. Het kader ligt nu klaar met 357 statements die een antwoord bieden aan de uitdagingen. Oostende is een bloeiende stad, maar moet nu een niveau hoger schakelen. Het is een sterk, ambitieus, sociaal en groen akkoord. Ik zal ook Oostende verkopen zoals ik al drie jaar zonnepanelen verkoop’, aldus Tommelein.

Schandvlek wegwerken

De coalitie wil niet enkel nadenken over de komende legislatuur, maar werkt een visie uit met de blik op 2030. ‘De kernwoorden zijn respect, vertrouwen, kansen geven maar ook verantwoordelijkheid’, aldus Björn Anseeuw (N-VA) die waarschijnlijk eerste schepen wordt.

Hij wil ook de inwoners oproepen tot de nodige verantwoordelijkheid en burgerzin. Net daarom wil de stad ook inzetten op participatie en inspraak.

Er zijn tal van speerpunten: economie, klimaat, diversiteit en mobiliteit, maar het belangrijkste is armoedebestrijding. ‘We willen die schandvlek wegwerken. We willen onze koppositie als meest kansarme stad zo snel mogelijk kwijt’, aldus Tommelein.

‘Belooft weinig goeds’

De Stadslijst van burgemeester Johan Vande Lanotte en John Crombez, door ‘de vernieuwingscoalitie’ van Tommelein naar de oppositiebanken verwezen, reageert ontgoocheld op het bestuursakkoord.

‘Vandaag is jammer genoeg gebleken dat het bestuursakkoord van de monstercoalitie niet om de inhoud en de Oostendenaar draait. Het is te vaag en zelfs nietszeggend’, stelt de Stadslijst in een mededeling.

De Stadslijst maakt uit het akkoord op dat er weinig consensus is gevonden tussen de toekomstige partners. ‘Voor de toekomst van Oostende en voor de Oostendenaar belooft dat weinig goeds.’

Volgens nationaal SP.A-voorzitter John Crombez en fractieleider Jeroen Soete blijft het toekomstige bestuur ‘vooral een anticoalitie tegen de Stadslijst als grootste partij’.

‘Ook de belangrijke thema’s en punten die wij als Stadslijst met Groen besproken hebben, gebaseerd op hun programma, én die wij in onze nota opgenomen hebben, vinden wij nauwelijks in het voorliggende bestuursakkoord terug’, schrijven Crombez en Soete.

De Stadslijst wil het bestuur nauwgezet evalueren en concrete acties afdwingen. ‘Dat is de Stadslijst aan haar 10.655 kiezers én aan alle Oostendenaars verplicht’, besluit de mededeling.