Ontslagen bij Ikea: 'Vrees dat dit nog maar eerste stap is'
Foto: REUTERS

De wereldwijde herstructurering die Ikea vanmorgen afkondigde, treft België verhoudingsgewijs zwaar. In het hoofdkantoor in Zaventem en bij de lokale HR-diensten verdwijnen vier op de tien jobs.

Bij de hoofdkantoorfuncties verdwijnen volgens Ikea 100 tot 120 jobs van de circa 255 tot 280 banen. Op de bijzondere ondernemingsraad heet het dat de organisatie te log is en aangepast moet worden aan de wijzigingen in de detailhandel, zegt Myriam Nevelsteen, nationaal secretaris voor Ikea bij de vakbond LBC-NVK.

‘Ikea wil een transparantere en performantere organisatie waarbij de klant centraal staat. Dat is ons verteld’, zegt Nevelsteen. Het organigram wordt bijgestuurd. Het beslissingsproces is nu te traag en moet efficiënter. Dit in een context van dalende omzetten in de winkels. ‘Daarom vrees ik dat dit nog maar een eerste stap is’, zegt Nevelsteen.

Thomas Vanbiervliet van de liberale vakbond ACLVB, zegt dat Ikea vooral worstelt met zijn IT-systemen in e-commerce. ‘Er is te weinig in IT geïnvesteerd de jongste jaren. De motor draait niet soepel.’ Ikea in België was laat met e-commerce. Maar de reorganisatie die nu afgekondigd werd, is een wereldwijde oefening.

Ikea heeft de wet-Renault opgestart. Maandag volgt overleg met de bonden in het kader van de informatieronde. ‘Ik wil zeker weten hoe problemen met de IT opgelost zullen worden door jobs op de hoofdzetel te schrappen’, zegt Vanbiervliet.