Jambon: 'Sneller en kordater optreden tegen gele hesjes'
Foto: Photo News

‘Er is een gezamenlijke strategie ontwikkeld om dit zorgwekkend fenomeen zo snel mogelijk een halt toe te roepen’, aldus het kabinet-Jambon na afloop van het crisiscentrum dat woensdag werd bijeengeroepen om zich te beraden over het protest van de 'gele hesjes' in Wallonië.

Op het crisiscentrum van Binnenlandse Zaken hebben de veiligheidsdiensten en de gouverneurs woensdag overlegd over het geweld dat her en der is gebruikt in de marge van het protest tegen de hoge brandstofprijzen door de zogenaamde ‘gele hesjes’.

‘We hebben gemerkt dat de spontane burgerbeweging wordt misbruikt door mensen met gewelddadige intenties', aldus het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).

De coördinatievergadering met de veiligheidsdiensten en de gouverneurs moest zorgen voor een duidelijke beeldvorming: in kaart krijgen wie er achter die acties zit en wat hun motieven zijn. Op de vergadering zijn er met de gouverneurs werkafspraken gemaakt om ‘sneller en kordater te kunnen optreden en de aanstokers te identificeren en vervolgen’.

De federale overheid voorziet de nodige middelen om de gouverneurs en de lokale overheden hierin maximaal te ondersteunen. Het crisiscentrum blijft de situatie ‘in realtime’ opvolgen, aldus nog het kabinet-Jambon.

Premier Charles Michel zei voor aanvang nog dat betogen ‘een recht’ is. ‘Maar de veiligheid en de openbare orde moeten absoluut gerespecteerd worden.’

Wie zijn de gele hesjes?

De protestbeweging van de ‘gilets jaunes’ waaide over van Frankrijk naar ons land. De actievoerders protesteren sinds vrijdag ook in ons land tegen de hoge benzineprijzen door brandstoffendepots en autosnelwegen te blokkeren. De protestbeweging speelt zich vooral af in Wallonië, in Vlaanderen krijgt de beweging moeilijk voet aan wal.

De gele hesjes behoren niet tot een organisatie maar zijn allemaal individuen. Johan Mattart klaagde al dat zodra de politie bij de depots vertrok, de blokkades snel terugkomen. ‘De politie noteert de identiteit van de manifestanten en vervolgens trekken die naar een ander depot’, zei hij maandag. ‘Het feit dat het niet om een georganiseerde groep gaat, maakt het zeer moeilijk. Het zijn telkens andere mensen.’

Blokkades

Maandag begon de politie blokkades op te heffen. Op de Total-sites in het Henegouwse Feluy en Tertre zette de lokale politie het waterkanon in. Na de interventie met het waterkanon arresteerde de politie drie mensen.

Door de aanhoudende protesten stonden een derde van de Waalse tankstations dinsdag droog. In de nacht van dinsdag op woensdag konden de Waalse benzinestations bevoorraad worden. Volgens de brandstoffensectorfederatie Brafco is er dan ook nog voldoende brandstof in de depots, maar er zou wel een veiligheidsprobleem zijn voor de bestuurders van tankwagens. ‘Zij rijden rond met schrik’, zegt woordvoerder Olivier Neirynck.

Jambon: 'Sneller en kordater optreden tegen gele hesjes'
Foto: Photo News

De gele hesjes blokkeerden niet alleen tankstations, maar ook de E19. Maandag was de autosnelweg een half uur lang geblokkeerd, net als in de nacht van dinsdag op woensdag.

Tankwagen in brand 

De blokkade van het depot van Proxifuel in Wierde (Namen) blijft woensdagochtend voortduren. De actie van de ‘gele hesjes’ verloopt er wel kalm. Sinds donderdagavond lossen manifestanten uit de regio elkaar af aan de toegang van de site. Steeds zijn er een 10-tal vrijwilligers op post. Met naar eigen zeggen een 40-tal actievoerders controleren ze de lading van vrachtwagens die de site verlaten, aldus hun woordvoerder Marc-Henri Jamain.

In de nacht van dindag op woensdag werd een tankwagen in brand gestoken aan de blokkade aan de A7-E19 ter hoogte van Feluy. Een andere vrachtwagen werd geplunderd in Seneffe. De politie moest ook de weg vrijmaken aan de blokkades, ook op de snelweg Bergen-Brussel.

Commissaris Dominique Ramet bevestigt de feiten, maar wil een duidelijk onderscheid maken tussen de daders en de gele hesjes. De manifestanten ‘drukken zich op een democratische manier uit’, terwijl de ‘relschoppers de confrontatie opzoeken met de politie’. ‘Een gerechtelijk onderzoek is gestart en de magistraat is op de hoogte gebracht’, zei hij nog.

Jambon: 'Sneller en kordater optreden tegen gele hesjes'
Schade na de rellen in Feluy Foto: Photo News

Een tv-ploeg van de Franstalige openbare omroep RTBF werd dinsdag ‘zeer slecht ontvangen’ door wat niet meer dan een vijftigtal actievoerders bleek te zijn. ‘Ze waren zeer agressief tegenover ons, een televisieploeg. Ze wilden niet gefilmd worden’, zei een journaliste dinsdagavond live op tv. ‘Gewelddadige individuen deinsden er niet voor terug om ons materiaal te beschadigen.’ Ook werd er rookbommen en voetzoekers gegooid.