Materiële fout in wettekst zet drempel dubbel stemrecht onterecht op 75 procent
Foto: BELGA

De commissie voor handels- en economisch recht is de mist ingegaan bij de stemming over het dubbel stemrecht bij beursgenoteerde bedrijven. De drempel die nodig is om dat door te voeren, is 66,6 procent en niet 75 procent. ‘Een materiële vergissing die rechtgezet zal worden’, zegt het kabinet-Geens.

De belangenorganisatie Deminor claimde gisteren een belangrijke overwinning in haar strijd tegen het dubbel stemrecht. De parlementaire commissie had de vereiste drempel om bij beursgenoteerde bedrijven het dubbel stemrecht in te voeren op 75 procent gelegd. De baplingen die de drempel op een gewone meerderheid (50 procent + 1 stem) legden en op een meerderheid van 2/3, werden door de commissie geschrapt.

Dubbel stemrecht is bedoeld om beursgenoteerde familiebedrijven te helpen in het behouden van de controle over hun bedrijf. Aandelen die lang aangehouden worden, krijgen twee keer zoveel stemrecht mee op de aandeelhoudersvergadering.

Dode mus

Maar Deminor maakt zich blij met een dode mus blijkt. Volgens het kabinet-Geens gaat het om een ‘materiële vergissing’ die in ‘tweede lezing’ rechtgezet zal worden. Dat betekent dat het voor een aantal bedrijven haalbaarder zal worden om het dubbel stemrecht in zijn statuten op te nemen.

Dat Geens toch vasthoudt aan de drempel van 66,6 procent is vreemd omdat ook de Raad van State opmerkte dat bij bescherming van minderheidsaandeelhouders de gebruikelijke drempel 25 procent was. Het kabinet-Geens wijst erop dat de regering koos voor de drempel van 66,6 procent, en dat ze op die lijn blijft. De vergissing zou te maken hebben met de nummering van de amendementen. Er waren maar liefst 360 amendementen op Geens' nieuwe vennootschapsrecht.