Koning Filip toont Macron zijn schilderij van Elisabeth

Koning Filip heeft de Franse president Emmanuel Macron een schilderij getoond dat hij van zijn oudste dochter prinses Elisabeth heeft gemaakt. Dat deed hij tijdens een privélunch op het koninklijk paleis.

Aan tafel namen het koningspaar en het presidentieel koppel de tijd om elkaar beter te leren kennen. Filip en Mathilde vertelden onder meer over hun vier kinderen. Dus ook over Elisabeth (17) en over haar studies in het buitenland.

De troonopvolgster is in september begonnen op een internationale kostschool in Wales, waar ze de laatste twee jaar van het middelbaar onderwijs afmaakt. In plaats van een foto van haar liet hij dus zijn schilderij zien.

 

Oom Boudewijn

Afgelopen zomer toonde Filip voor het eerst twee schilderijen aan het grote publiek, twee portretten van zijn oom koning Boudewijn. Het was bekend dat hij ook Elisabeth heeft geschilderd, maar het is pas nu dat we daar een beeld bij kunnen vormen. Zijn portret van koningin Mathilde is nog geheim.

Filip is een autodidact. Maar als hij op weekend is in zijn buitenverblijf in Ciergnon, loopt hij langs bij kunstschilder Pierre Chariot (89). Die geeft hem tips. ‘Er zitten nog kleine onvolmaaktheden in zijn portretten en landschappen’, vertelde Chariot twee weken geleden nog. ‘Ik begeleid hem. Of hij een goeie leerling is? Zeker. Hij weet wat hij wil. Hij schildert de lucht, de bomen en een vijver, en ik help bij de afwerking.’