85.000 kinderen gestorven door honger in Jemen
Foto: AFP

Sinds de uitbraak van de burgeroorlog in Jemen zijn naar schatting 85.000 kinderen jonger dan vijf jaar gestorven door honger of ziekte. Dat zegt de internationale hulporganisatie Save the Children woensdag.

Volgens de ngo gaat het om een conservatieve schatting, gebaseerd op gemiddelde sterftecijfers voor ernstige acute ondervoeding, waar sinds 2015 volgens de VN 1,3 miljoen kinderen in Jemen mee te maken kregen.

85.000 kinderen gestorven door honger in Jemen
Foto: AP

Hongersnood en ziektes zijn nog een grotere bedreiging voor de kinderen in Jemen dan het oorlogsgeweld. ‘Voor ieder kind dat gedood wordt door bommen en kogels, zijn er tientallen die verhongeren en het is volledig te voorkomen’, zegt Tamer Kirolos, de directeur voor Jemen van Save the Children. ‘Kinderen die op deze manier sterven, lijden enorm. Hun vitale organen functioneren steeds langzamer en geven er uiteindelijk de brui aan. Hun immuunsysteem is zo verzwakt dat ze erg vatbaar zijn voor infecties. Sommigen zelfs te zwak om te huilen. Ouders zien hun kinderen wegkwijnen. En ze kunnen alleen machteloos toekijken.’

Door de oorlog en de blokkade van Jemen onder leiding van Saudi-Arabië heerst in het land de zwaarste humanitaire crisis ter wereld. Miljoenen mensen lopen het risico om de hongerdood te sterven. De Verenigde Naties sloegen de voorbije weken en maanden al meerdere keren alarm, maar de gevechten blijven duren.

Oorlog

De oorlog in Jemen woedt al sinds september 2014, toen de Houthi-rebellen gesteund door de aanhangers van ex-president Ali Abdullah Saleh en gesteund door Iran de hoofdstad Sanaa binnenvielen. Ze strijden er tegen aanhangers van president Hadi en separatisten in het zuiden van het land.

In maart 2015 kwam een Arabische coalitie onder leiding van Saudi-Arabië in het spel. Die probeerde de rebellen terug te dringen, maar de situatie bleef onveranderd. Intussen vielen in het Jemenitische conflict al duizenden doden en gewonden. Honderden bombardementen hebben het land helemaal verwoest.

85.000 kinderen gestorven door honger in Jemen
Foto: AP

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig