Man die agent aanviel is aangehouden voor poging doodslag met terroristisch karakter
Foto: BELGA

De man die dinsdag een agent aanviel, is onder aanhoudingsbevel geplaatst voor poging tot doodslag met een terroristisch karakter. Dat meldt het parket.

Er is nog geen volledige duidelijkheid over het motief van de dader. De man ligt nog steeds in kritieke toestand in het ziekenhuis en kon nog niet verhoord worden. De aangevallen agent heeft dinsdag het ziekenhuis mogen verlaten. Hij is wel enige tijd arbeidsongeschikt.

Dinsdagochtend werden twee agenten van de politiezone Brussel-Elsene aangevallen door een man met twee messen. Eén agent raakte gewond in de hals waarna de dader werd neergeschoten. Beiden werden naar het ziekenhuis gebracht en zijn buiten levensgevaar.

De onderzoeksrechter plaatste de man onder aanhoudingsbevel voor poging tot doodslag met een terroristisch karakter. Dat gebeurde bij verstek omdat de man nog niet kon worden verhoord. Hij verkeert nog buiten bewustzijn en in kritieke toestand. 

De aanvaller bleek de 33-jarige I. T., een man die al verschillende veroordelingen opliep voor diefstallen met braak en geweld, gewapende overvallen en verboden wapenbezit. In 2014 werd hij door de kamer van inbeschuldigingstelling geïnterneerd voor een poging tot doodslag op een cipier en verboden wapenbezit. In oktober 2018 werd hij ondanks een negatief advies van het parket vrijgelaten door de Kamer ter Bescherming van de Maatschappij van de strafuitvoeringsrechtbank.

Bronnen dicht bij het onderzoek zeggen dat er bij de huiszoeking bij de man thuis geen aanwijzingen werden gevonden van linken met IS of andere terreurorganisaties, maar daarover wou het parket geen commentaar kwijt.