Tot 120 jobs bedreigd bij Ikea België
Foto: AP

Meubelgigant Ikea wil ook de Belgische organisatiestructuur aanpassen. Daarbij kunnen 100 tot 120 mensen hun job verliezen. Dat meldt het bedrijf in een persbericht.

Voornamelijk in het Belgische hoofdkantoor in Zaventem en de HR-afdelingen staan jobs op de helling.

‘Ik besef maar al te goed en betreur ten volle dat dit nieuws al onze medewerkers en hun families sociaal en emotioneel hard treft’, zegt Catherine Bendayan, ceo van Ikea Belgium. Bij Ikea werken in ons land 4.157 mensen. Hoeveel mensen daarvan op het hoofdkantoor werken, kan het bedrijf niet zeggen.

De precieze gevolgen van de herstructurering is nog niet duidelijk. Het bedrijf laat weten dat het in overleg met de sociale partners de impact zo veel mogelijk zal proberen te beperken.

Transformatie

De herstructurering past volgens Ikea in de wereldwijde transformatie van de Ingka Group om ‘toegankelijker en betaalbaarder te worden voor nog meer mensen’. De groep wil daarom ook investeren in nieuwe en bestaande Ikea-winkels. Daarnaast zet Ikea ook de inhaalbeweging op online in. De keten zag e-commerce lange tijd niet in haar kraam passen en miste zo bijna de boot.

Wereldwijd zouden bij de voorziene herstructurering 7.500 jobs verloren kunnen gaan van de in totaal 160.000 medewerkers. Het gaat dan voornamelijk over functies in het Zweedse hoofdkantoor en in hoofdkantoren van dertig markten, waaronder dus België.

Nieuwe jobs

Het bedrijf maakt zich ook sterk dat er binnen de twee jaar wereldwijd mogelijk 11.500 nieuwe jobs bijkomen, dankzij de opening van dertig nieuwe Ikea-’touchpoints’  (kleine winkels in stadscentra, red.) en investeringen in het logistieke netwerk en in digitalisering.

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) zegt dat hij het dossier van nabij zal opvolgen. 'Het sociaal overleg moet alle kansen krijgen. Op die manier kan het banenverlies tot een minimum worden beperkt.'