Kuurne krijgt schepen van Geluk: ‘Inwoners laten onthaasten’
Bram Deloof (centraal onderaan) zal samen met Els Verhagen (links) schepen van Geluk worden. Foto: loh

Vergeet de schepen van Sport, Financiën of Onderwijs. In Kuurne krijgen ze de komende zes jaar een schepen van Geluk. Die moet erop toezien dat elke Kuurnenaar zich goed in zijn/haar vel voelt.

De klok rond werken, zorgen voor de kinderen, de was en de plas doen en dan nog eens je vrije tijd verdelen onder je vrienden? De meesten onder ons hebben het ontzettend druk. Onthaasten in onze maatschappij lijkt de dag van vandaag een utopie geworden en dat komt het psychisch welbevinden niet ten goede.

Dat beseffen ze maar al te goed in Kuurne. Gisterenmiddag werd daar het schepencollege voor de volgende zes jaar voorgesteld. Opvallend: de ezelsgemeente krijgt een schepen van Geluk.

‘Wat we vroeger de schepen van Volksgezondheid noemden, wordt nu de schepen van Gezondheid én Geluk’, vertelt Bram Deloof (N-VA), die de bevoegdheid tot en met 2021 op zich neemt. De drie jaar daarna neemt nieuw gezicht Els Verhagen (SP.A/Groen) het roer over.

Geestelijk welzijn

Hoe de functie inhoudelijk wordt ingevuld en welke projecten op til staan, moet nog worden bepaald, maar Deloof heeft al een duidelijk beeld voor ogen. ‘Het is een bevoegdheid die eigenlijk alle andere behelst. Zowel in Sport, Onderwijs of Cultuur komt ook Geluk aan bod’, zegt hij.

Wat de gemeente met de functie wil bereiken, is wél duidelijk. ‘De Kuurnenaar moet in het algemeen een goed gevoel hebben. Hij moet hier graag wonen en het hier op alle vlakken naar zijn zin hebben’, legt Deloof uit.

‘Iets specifieker gaat het ook over geestelijk welzijn. De constante maatschappelijke druk wordt almaar groter. Als schepen van Geluk wil ik kijken welke tools we als gemeente kunnen aanreiken om de inwoners te laten onthaasten.’

Verenigingsleven

Een van de manieren om dat te bewerkstelligen is door de verenigingen en evenementen nog meer te ondersteunen. ‘Als we die laagdrempelig kunnen houden, komen meer mensen vaker samen. Zo bieden we een mogelijkheid aan om eens even uit de drukte van het dagelijkse leven te ontsnappen’, vertelt Deloof, die momenteel voorzitter is van het OCMW.

Vanuit die functie ziet hij ook tal van geluksoplossingen binnen de sociale portefeuille. ‘We willen iedereen stimuleren om actief deel te nemen aan het verenigingsleven. Wie nu budgettair wat krap zit, kan tot negentig procent terugkrijgen van wat hij betaalt voor sport. We willen dat ook mogelijk maken voor bijvoorbeeld cultuur.’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig