Russische Aleksandr Prokoptsjoek toch niet verkozen als voorzitter Interpol
Alexandre Prokoptsjoek Foto: REUTERS

De Zuid-Koreaan Kim Jong-yang werd woensdag verkozen tot de voorzitter van Interpol voor een periode van twee jaar. Dat schrijft de internationale politiedienst op Twitter. Hij haalde het van de Russische kandidaat Aleksandr Prokoptsjoek.

Kim Jong-yang was al sinds begin oktober waarnemend voorzitter van de organisatie, na het ontslag van de Chinees Meng Hongwei. Die laatste wordt in China beschuldigd van corruptie. Hongwei verdween in oktober tijdens een reis naar zijn thuisland. Jong-yang zal tot 2020 het overblijvende deel van Mengs ambtstermijn op zich nemen.

De vertegenwoordigers van de 194 lidstaten verkozen Jong-yang op de laatste dag van de algemene vergadering van Interpol in Dubai. De kandidatuur van Prokoptsjoek lag gevoelig bij lidstaten die op gespannen voet leven met Rusland, zoals de voormalige Sovjet-republieken Oekraïne, Litouwen en Estland. Ook vier Amerikaanse senatoren waarschuwden in een open brief dat de verkiezing van Prokoptsjoek ‘van de wolf een herder zou maken’.

‘Rusland misbruikt Interpol stelselmatig om oude rekeningen te vereffenen, en politieke tegenstanders, dissidenten en journalisten lastig te vallen’, stond er in de brief. Aleksandr Prokoptsjoek was volgens de senatoren persoonlijk betrokken bij die intimidatiestrategie. Volgens de Amerikaanse senatoren zou Prokoptsjoek als Interpol-voorzitter het misbruik van internationale uitleveringsverzoeken verder institutionaliseren en een hervorming van de instelling blokkeren.