‘Gele hesjes’ blokkeren E19 in Henegouwen
Foto: BELGA

Zogenaamde ‘gele hesjes’, actievoerders die protesteren tegen de hoge dieselprijzen, blokkeerden dinsdagavond in de provincie Henegouwen de autosnelweg E19 in beide richtingen. De federale politie zegt dat er geen verkeer mogelijk is tussen kilometerpalen 27 en 37, ter hoogte van Mignault (Le Roeulx), niet ver van Feluy.

De gouverneur van de provincie, Tommy Leclercq, moest een nieuwe crisisprocedure opstarten. Leclercq riep alle hulpdiensten bij zich in Bergen, op advies van de minister van Binnenlandse Zaken, Jan Jambon. Teams van de federale politie, de civiele bescherming en de Waalse overheid blijven ter plaatse.

Nadat een vijftigtal actievoerders vier dagen een depot van oliebedrijf Total in Feluy hadden geblokkeerd, dwong de politie hen maandagmiddag om op te stappen. Even later keerden ze terug. De actievoerders, waar zich inmiddels ook relschoppers bij aangesloten zouden hebben, trokken nadien naar de E19, waar ze de weg versperden ter hoogte van Feluy.

In de loop van de dinsdagmiddag werd de E19 er weer geopend. Maar om 21 uur herhaalden de gele hesjes hun actie.

Autobestuurders uit Brussel moeten omrijden in de richting van Charleroi ter hoogte van Arquennes. Hen wordt aangeraden de A54 te nemen tot Thiméon, vervolgens de A15-E42 in de richting van Bergen. Wie uit Bergen komt, moet omrijden ter hoogte van Familleureux in de richting van de A501. Zij moeten de A15-E42 nemen tot Thiméon en vervolgens de A54 naar Brussel, zegt de federale politie.