CD&V heeft nog geen lijsttrekker in Antwerpen en Oost-Vlaanderen
Foto: BELGA

De Algemene Vergadering van CD&V heeft een eerste reeks lijsttrekkers aangeduid voor de verkiezingen van mei volgend jaar. Wie de Oost-Vlaamse Kamerlijst gaat trekken nu Pieter De Crem afhaakt, is nog niet uitgemaakt. Ook de Antwerpse lijsttrekkers zouden nog niet vastliggen.

De christendemocraten zijn uit de startblokken geschoten voor de federale, regionale en Europese verkiezingen in mei. Dinsdagavond werden de eerste lijsttrekkers aangeduid. 92,5 procent van de Algemene Vergadering schaarde zich achter het voorstel van het lijstvormingscomité.

In West-Vlaanderen zal Hendrik Bogaert de Kamerlijst trekken, Vlaams viceminister-president Hilde Crevits trekt er de Vlaamse lijst.

In Limburg wordt CD&V-voorzitter Wouter Beke kopman voor de Kamer, Lode Ceyssens wordt lijsttrekker voor het Vlaams Parlement. Vlaams minister en Limburgs CD&V-kopstuk Jo Vandeurzen kondigde afgelopen weekend aan dat hij na deze legislatuur stopt met de politiek, maar met Vlaams Parlementslid Ceyssens hebben ze nog een lokaal prijsbeest gevonden om hem op te volgen. Ceyssens haalde de absolute meerderheid in de Limburgse fusiegemeente Oudsbergen en krijgt ook de steun van de Limburgse fractie.

In Oost-Vlaanderen is nog geen lijsttrekker voor de Kamer aangeduid, nu Pieter De Crem de nationale politiek vaarwel zegt, al wordt hier en daar gesuggereerd dat Vincent Van Peteghem de honneurs zal mogen waarnemen. Voor het Vlaams Parlement zal Vlaams minister Joke Schauvliege daar de lijst trekken.

In Vlaams-Brabant zullen minister Koen Geens (Kamer) en Peter Van Rompuy (Vlaams Parlement) lijsttrekker zijn. In Brussel wordt staatssecretaris Bianca Debaets lijsttrekker voor het Brussels Parlement.

‘Breed publiek’

Kris Peeters zal bij de verkiezingen van 26 mei volgend jaar de Europese lijst trekken voor zijn partij CD&V. ‘Ik ben heel tevreden dat Kris Peeters deze uitdaging wil aangaan’, zegt voorzitter Wouter Beke. ‘De kiesstrijd voor Europa speelt zich af over heel Vlaanderen. Je hebt dan ook iemand nodig die een breed publiek aanspreekt.’

Door de beslissing om Peeters op het Europese niveau uit te spelen, is nog niet duidelijk wie straks de lijsttrekkers worden in Antwerpen. Volgens geruchten zouden Servais Verherstraeten (Kamer) en Koen Van den Heuvel (Vlaams Parlement) zich mogen warmlopen.