Kris Peeters trekt in mei de Europese lijst
Foto: Photo News

Er wacht Kris Peeters een toekomst in het Europees parlement. Bij de verkiezingen in mei gaat hij de Europese lijst voor CD&V trekken. CD&V maakte vanavond nog meer lijsttrekkers bekend.

CD&V maakt vandaag al zijn lijsttrekkers voor de verkiezingen in mei bekend. Eén zekerheid is er al: Kris Peeters trekt de Europese lijst voor zijn partij.

Dat wijst er normaal ook op dat na mei zijn nationale carrière voorbij is, al moet je in de Belgische politiek altijd met twee woorden spreken. Een Europese carrière is alvast een mooie exit voor de man die in 2004 door Yves Leterme bij de middenstandsorganisatie Unizo werd weggeplukt om Vlaams minister en later minister-president te worden.

Vijf jaar geleden werd hij federaal vicepremier onder Charles Michel. Hij moest het sociale gelaat van de regering worden, een rol die hem niet meteen op het lijf geschreven was.

Peeters wordt met het Europees lijsttrekkerschap ‘beloond’ voor zijn opoffering om naar Antwerpen te verhuizen en daar de strijd aan te gaan met Bart De Wever bij de gemeenteraadsverkiezingen. Een strijd die hij duidelijk verloor, ook al was Peeters’ persoonlijke resultaat (bijna 11.000 voorkeurstemmen) niet eens zo slecht.

CD&V hoopt natuurlijk dat hij ook in mei een mooie score neerzet. Heel Vlaanderen kan dan voor de Europese lijsttrekker stemmen. Wouter Beke verwoordt het zo: ‘De kiesstrijd voor Europa speelt zich af over heel Vlaanderen. Je hebt dan ook iemand nodig die een breed publiek aanspreekt. Bovendien was Kris als vicepremier de voorbije jaren ook ons aanspreekpunt binnen de EVP. De Europese politiek is hem dus allerminst vreemd.”

In Europa volgt Peeters straks Marianne Thyssen op als topkandidaat van CD&V. Thyssen stopt ermee in mei.

De promotie van Peeters naar Europa suggereert een nakend vertrek van de CD&V’er uit de Antwerpse gemeenteraad (Sam Voeten vervangt hem, red.).

Ook andere lijsttrekkers bekend (behalve in Antwerpen en Oost-Vlaanderen)

In West-Vlaanderen zal Hendrik Bogaert de Kamerlijst voor CD&V trekken, viceminister-president Hilde Crevits trekt er de Vlaamse lijst.

In Limburg wordt CD&V-voorzitter Wouter Beke kopman voor de Kamer, Lode Ceyssens wordt lijsttrekker voor het Vlaams Parlement. Vlaams minister en Limburgs CD&V-kopstuk Jo Vandeurzen kondigde afgelopen weekend aan dat hij na deze legislatuur stopt met de politiek.

In Oost-Vlaanderen is nog geen lijsttrekker voor de Kamer aangeduid, nu Pieter De Crem de nationale politiek vaarwel zegt. Voor het Vlaams Parlement zal Vlaams minister Joke Schauvliege daar de lijst trekken.

In Vlaams-Brabant zullen minister Koen Geens (Kamer) en Peter Van Rompuy (Vlaams Parlement) lijsttrekker zijn.

In Brussel wordt staatssecretaris Bianca Debaets lijsttrekker voor het Brussels Parlement.