Greenyard duikt in het rood
Foto: wouter van vooren

De groenten- en fruitmultinational Greenyard boekt in de eerste jaarhelft een verlies van 113 miljoen als gevolg van een aantal uitzonderlijke kosten zoals de listeria. De prognose dat de brutobedrijfswinst met een kwart terugvalt, blijft behouden.

Greenyard zag in de eerste jaarhelft de brutobedrijfswinst met bijna 40 procent dalen tot 41,2 miljoen euro. Toch blijft topman Hein Deprez bij zijn verlaagde prognose uit augustus dat de bruto-bedrijfswinst dit jaar met een kwart zal dalen.

Greenyard stuurde in augustus een winstwaarschuwing uit en zei toen dat de brutobedrijfswinst dit jaar niet langer met 10 procent zal stijgen, maar met een kwart zal dalen. Dat had te maken met de listeria-crisis, de zeer droge zomer en harde concurrentie in de tak vers.

De listeriacrisis bij de diepvriesgroenten (‘long fresh’) kost dit jaar netto 28 miljoen. Eerder schatte het bedrijf die kost op 30 miljoen. Door de listeria-crisis lag een fabriek in Hongarije stil én werd wereldwijd een terugroepactie van diepvriesgroenteproducten gelanceerd. Het gros van die kosten zit in de uitzonderlijke kosten en niet in de zogenaamde ‘rebitda’, de recurrente bruto-bedrijfswinst.

Maar de winstcijfers van de divisie verse groenten en fruit, zeg maar de handel van verse producten voor de supermarkten, namen een belangrijke duik. De daling van die ‘rebitda’, de recurrente bruto-bedrijfswinstsloeg, halveerder er tot 21,7 miljoen. Greenyard spreekt er over zware concurrentiedruk en neemt maatregelen om efficiënter te werken.

Bij long fresh (diepvries en conserven) daalde de rebitda met een vijfde tot 20,5 miljoen. Het is deze divisie die de impact incasseerde van het droge weer en de listeriacrisis. Maar van de kosten van de listeriacrisis zit maar 3,5 miljoen in recurrente kosten. Zo’n 22,6 miljoen is ‘niet-recurrent’ of éénmalig.

Greenyard zei gisteren dat het een deel van de goodwill (29,2 miljoen) van de divisie ‘long fresh’ afboekt omdat de resultaten van die divisie op zich laten wachten. Door de slechtere resultaten kunnen de overgedragen fiscale verliezen ook maar trager gerecupereerd worden wat 8,4 miljoen kostte.

Zoals bekend verkocht Greenyard ook nog eens zijn potgrondactiviteit met het oog op het genereren van cash voor de terugbetaling in juli van een obligatielening van 150 miljoen. Ook hier moest goodwill afgeboekt worden. Samen met het (positieve) resultaat van die divisie was er een afboeking van 44,9 miljoen.

Alles samen duikt Greenyard in de eerste jaarhelft 113 miljoen euro in het rood.