Vilvoordse coalitie landt mét groene schepen
Hans Bonte (SP.A) Foto: put

Hans Bonte (SP.A), burgemeester van Vilvoorde en winnaar van de verkiezingen, heeft eindelijk zijn coalitie beet. Na de vaudeville van eind oktober, toen Groen, Open VLD en N-VA Bonte de wacht aanzegden omdat hij de groenen geen schepenpost gunde, leek de impasse compleet. Uiteindelijk werden de onderhandelingen hervat, Groen krijgt wél een schepen.

SP.A, Open VLD, CD&V én Groen (samen 26 op 35 zetels) hebben in Vilvoorde een akkoord bereikt om met de vier partijen te besturen. Het akkoord vormt het orgelpunt van een zelden geziene vaudeville in de Zennestad, waarbij burgemeester Hans Bonte (SP.A) een boemerang van formaat kreeg. Nadat hij zijn eigen kartelpartner geen schepenambt bleek te gunnen eind oktober, zetten ook de liberalen de onderhandelingen on hold tot 11 november. Groen, Open VLD én N-VA hekelden de 'woordbreuk en brutaliteit' van Bonte.' Meteen was ook het einde van het rood-groene kartel een feit (en dat is het nog steeds).

Een getekende voordrachtsakte voor Bonte maakte dat een alternatieve (anti-Bonte-)coalitie nooit aan de orde was. Uiteindelijk kondigden de vier partijen al vóór de herfstvakantie aan dat ze weer samen aan tafel zouden zitten, Bonte toonde zich bereid om toegevingen te doen aan een gekwetst Groen. Hij kon niet anders, onder meer Open VLD eiste dat er bestuurd zou worden met vier partijen.

Groen verzilvert

De ecologisten halen hun slag meer dan thuis: Barbara De Bakker wordt schepen, Groen behoudt de bevoegdheden Ruimtelijke Ordening en Mobiliteit, en krijgt er Milieu en Natuur bij. Aan de oorspronkelijke verdeling van 22 oktober (toen nog zonder Groen) is serieus gemorreld, al houdt de SP.A wel het sociale beleid en Open VLD Onderwijs en Financiën.

Voor SP.A is er dus een schepen minder (twee in plaats van drie), Hans Bonte blijft wel burgemeester. Wellicht is het de lokale afdelingsvoorzitter Johan Serkeyn, op dit moment schepen van onder meer Cultuur, die het gelag betaalt. De socialistische stemmenkanonnen Fatima Lamarti en Moad El Boudaati lijken een certitude. De liberalen hebben er nooit een geheim van gemaakt wie de schepenen worden: Jo De Ro en Katrien Vaes verlengen hun mandaat, Kruitfabriek-bezieler Didier Cortois, neef van oud-burgemeester Willy Cortois, komt erbij.

De nieuwkomer in de bonte coalitie is CD&V - op dit moment besturen socialisten, groenen en liberalen nog met de N-VA, maar de partij verloor twee zetels -, ook voor hen is er minstens één schepenpost. Het staat nog niet vast wie die post precies gaat invullen, de kans bestaat dat niet de lijsttrekker, diplomaat Peter Van Kemseke, maar wel nummer twee Sammy Mahdi de handschoen opneemt. Mahdi is bekend als de nationale jongerenvoorzitter van CD&V, hij komt alleen in the picture als Van Kemseke verzaakt aan zijn ambt.

Wantrouwen

Het wantrouwen tussen de partijen is nog niet weg, zo valt te vernemen, maar ‘er moet nog een persoonlijk gesprek volgen, dat is zo afgesproken’. De vier partijen putten wel hoop uit de beschaafde onderhandelingen, die zondag uitmondden in het sereen doorhakken van de zwaarste knoop: wie een schepenpost afgeeft aan Groen. Uiteindelijk werd het dus SP.A. 

Morgen stelt Bonte zijn ploeg officieel voor. Dat het geen Valentijnscoalitie is mag duidelijk wezen, maar alle protagonisten kunnen weer door één deur. Het oorspronkelijke bestuursakkoord, getiteld 'Versterkt vooruit naar een duurzame bruisende Vlaamse stad aan het water' blijft grotendeels overeind. De N-VA (4 zetels) maakt zich op voor de oppositie, samen met het Vlaams Belang, de PVDA en de Franstalige lijst.