Ook Polen zegt ‘neen’ tegen VN-migratiepact
Poolse premier Morawiecki. (foto: epa-efe) Foto: EPA-EFE

Polen zal het VN-migratiepact niet ondersteunen. Dat meldt het Poolse nieuwsagentschap PAP op basis van regeringsbronnen.

Polen vindt dat het recht dat een land heeft om te beslissen wie op zijn territorium wordt opgenomen, onvoldoende wordt gegarandeerd door het VN-document.

Ook het onderscheid tussen legale en illegale migratie is volgens de nationalistische en conservatieve Poolse regering onvoldoende uitgeklaard. Dat kan later tot discussie over begrippen, vertalingen en interpretaties van het akkoord leiden.

Het juridische niet-bindende document moet helpen om de migratie en vlucht voor oorlogen beter te organiseren. Critici van het pact vrezen dat de soevereiniteit van staten wordt ingeperkt en dat migratiestromen nog meer bevorderd worden.

Eerder hadden al Tsjechië, Estland, Bulgarije, de VS, Oostenrijk, Hongarije, Australië en dinsdag ook Israël beslist om het pact niet te ondertekenen. Het pact moet op de VN-topconferentie van 10 en 11 december in het Marokkaanse Marrakech ondertekend worden.

In ons land verzet regeringspartij N-VA zich tegen het pact. Maar premier Michel heeft al beloofd het te tekenen.