Spelersmakelaar Veljkovic spreekt in ruil voor vijf jaar cel met uitstel
Advocaat Kris Luyckx. Foto: belga

Spelersmakelaar Dejan Veljkovic krijgt in ruil voor zijn rol als spijtoptant vijf jaar cel met uitstel. Dat heeft zijn advocaat Kris Luyckx gezegd op een persconferentie.

In ruil voor zijn medewerking als spijtoptant heeft het parket een toezegging gedaan over de strafvordering, zei Luyckx. Zo krijgt hij een gevangenisstraf van vijf jaar met uitstel, een geldboete van 80.000 euro met uitstel en de verbeurdverklaring van de opbrengsten die hij verkregen heeft met louche deals. Dat wil zeggen dat enkel het vermogen dat hij illegaal als makelaar heeft verworven aan de staat wordt toegewezen.

Daartegenover staat dat de spelersmakelaar het gerecht zal helpen met het onderzoek naar naar omkoping en zwart geld in het Belgische voetbal. Hij zal onder meer de werkwijze van clubs, spelers en makelaars toelichten. Hij zal verklaringen afleggen over de begunstigden van financiële constructies en de betrokkenheid van personen toelichten die in het dossier nog niet gekend zijn of waarvan hun rol nog niet duidelijk is. 

Kris Luyckx pakte vanmorgen uit met het nieuws dat zijn cliënt na lang onderhandelen een geheime deal heeft gesloten met het federaal parket, dat het onderzoek naar witwas, matchfixing en corruptie in het voetbal voert.

Veljkovic blijft sowieso verdachte in het dossier. 'Hij gaat als spijtoptant zijn volledige medewerking verlenen en zijn volledige boekhouding opendoen', verklaarde Luyckx over zijn cliënt. 'We zijn opgelucht dat er een deal is. Iedereen moet beter worden van dit akkoord.' 

De raadkamer heeft Veljkovic onder voorwaarden vrijgelaten.

Eerste spijtoptant

Op de vraag waarom Veljkovic spijtoptant is geworden, antwoordde Luyckx dat de makelaar 'heel hard leed' onder zijn aanhouding. 'Hij is meer dan tien kilo afgevallen in de gevangenis en dreigde het enige kind van de rekening te worden. Dus dacht hij: "Ik ga langs de andere zijde staan en volledige medewerking verlenen." Hij werkte in een sector waar normeloosheid de norm was en kon niet terug. Maar hij is niet de enige verantwoordelijke.' Bovendien, benadrukt Luyckx, is Veljkovic 'geen beroepscrimineel'.

Het initiatief om spijtoptant te worden ging, aldus Luyckx, uit van Veljkovic zelf.

De nieuwe wet op de spijtoptanten is pas op 7 augustus in het Belgisch Staatsblad verschenen. Dejan Veljkovic is de allereerste die van het systeem gebruik gemaakt. Het federaal parket deed afgelopen maand in het opsporingsprogramma ‘Faroek’ ook al een oproep tot kandidaat-spijtoptanten in het dossier van de Bende van Nijvel. Maar daar is tot nader order niemand op afgekomen.

Voetbaldossiers

Het is niet de eerste keer dat advocaat Kris Luyckx in een voetbaldossier een cliënt heeft die meewerkt met het gerecht.

In de zaak-Ye vertegenwoordigde Luyckx  in 2005 Patrick Deman, de toenmalige hulptrainer van KSC Lierse. Deman was toen officieus spijtoptant. Hij vertelde alles wat hij wist aan de Belgische Voetbalbond (KBVB) en het gerecht.  Het gerecht kon daar in die tijd echter geen beloftes tegenover stellen. De KBVB wel: Deman werd nooit geschorst door de KBVB, in tegenstelling tot Paul Put, de toenmalige trainer van Lierse. 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig