Aanval agenten heeft mogelijk terroristische context
Foto: Photonews
Twee agenten van de politiezone Brussel-Elsene zijn dinsdagochtend aangevallen met een mes, één agent raakte daarbij lichtgewond. De dader, I. T., werd neergeschoten. Het Brusselse parket heeft een gerechtelijk onderzoek geopend voor moordpoging in terroristische context.

Het onderzoek betekent niet dat er al zekerheid is over het terroristische karakter van de feiten. 'We hebben nog geen duidelijkheid over het motief van de dader. De man kon nog niet verhoord worden,' zegt parketwoordvoerster Ine Van Wymersch. 'Wel hebben getuigen hem 'Allahu Akbar' horen roepen. Op dit moment houden we de kwalificatie van de feiten zo breed mogelijk, maar dat kan in de loop van het onderzoek nog veranderen.'

T. was op proef vrijgelaten na internering voor poging tot doodslag en verboden wapenbezit. De politie heeft na de aanval een huiszoeking gedaan bij de man. Er zijn geen IS-pamfletten gevonden of andere tekenen van banden met terrorisme. Hij zou bij het gerecht niet bekendstaan voor banden met terrorisme, wel voor wapenhandel. De aanval blijft nog onderzocht worden als mogelijk terroristische daad.

Gewonde agent

De aanval vond rond 5.30 uur plaats voor het hoofdcommissariaat PolBru aan de Kolenmarkt, vlak bij de Grote Markt. De dader was gewapend met twee kleine keukenmessen, één in elke hand. 'De agent raakte gewond in de hals. Twee andere agenten openden het vuur op de aanvaller en losten drie schoten. De aanvaller werd tweemaal geraakt in de romp,' zegt Wymersch. 'Op dit moment wijst alles erop dat hij alleen handelde, er zijn geen andere personen opgepakt.' 

De agent raakte niet levensgevaarlijk gewond, de aanvaller wel. Beiden werden werden naar het ziekenhuis overgebracht. De politie stelde meteen een perimeter in en het gerechtelijk labo van de federale politie kwam ter plaatse, net als een ballistisch deskundige.

De aanvaller was een man van Belgische nationaliteit, geboren in 1984. Hij is gekend voor een reeks diefstallen met geweld en werd hiervoor verschillende keren veroordeeld. In 2014 werd hij door de Brusselse Kamer van Inbeschuldigingstelling geïnterneerd na feiten van poging doodslag en verboden wapendracht. Sinds begin oktober was hij vrij op proef.

In oktober 2018 werd hij ondanks een negatief advies van het parket vrijgelaten door de Kamer ter Bescherming van de Maatschappij van de strafuitvoeringsrechtbank.

'Laffe aanval'

Minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon reageert ontzet op de mesaanval tegen de Brusselse politie. 'De politie is alweer het slachtoffer van een laffe aanval', zegt hij bij monde van zijn woordvoerder aan Belga.

Jambon verstuurde ook al een Twitter-bericht over de aanval. 'Aanval op politiecommissariaat Brussel. De dader is neergeschoten. Een politieman is gewond geraakt. Het parket onderzoekt de zaak', schrijft Jambon.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in