Klacht in zaak Hilde Claes geseponeerd
Hilde Claes Foto: Sven Dillen

Het parket van Limburg heeft een klacht wegens vermeende belangenvermenging tegen de toenmalige kabinetschef van oud-burgemeester van Hasselt Hilde Claes geseponeerd. Er zijn geen strafrechtelijke inbreuken vastgesteld. Claes moest twee jaar terug opstappen nadat ze omwille van de zaak mee beschadigd was, al was ze niet rechtstreeks betrokken.

Dat maakte VTM Nieuws maandagavond bekend, het parket van Limburg bevestigt het nieuws. De zaak draaide om een opdracht die het communicatiebedrijf van de partner van de vroegere kabinetschef van Hilde Claes toegewezen kreeg.

Omstreden offerte

De man van Elke Braekmans, de vroegere kabinetschef van Claes, runde het communicatiebedrijf Impuls en rijfde met zijn firma een deel van een opdracht voor de stad Hasselt binnen. Er was een budget van 180.000 euro uitgetrokken om Hasselt te promoten.

Eind 2015 ging er een offerteaanvraag naar vier bureaus met de vraag een voorstel uit te werken. De aanzet voor de aanvraag was door de kabinetschef gegeven. Hilde Claes zag er toen geen graten in en zei dat ze gewoon de wet inzake overheidsopdrachten had gevolgd. Het bewuste communicatiebedrijf mocht een eerste deel van de opdracht voor zo’n zevenduizend euro uitvoeren.

Er was indertijd een onderzoek gestart nadat Audit Vlaanderen meende dat er mogelijk belangenvermenging in het spel was, maar die klacht is nu volledig geseponeerd.

‘Case closed’

De voormalige kabinetschef liet op haar Facebookpagina weten dat de hele affaire onrechtvaardig aanvoelde. ‘Vandaag, meer dan twee jaren later, kan ik eindelijk dit verhaal helemaal afronden en vernamen we officieel dat de zaak geseponeerd is,’ aldus Braekmans.

‘Voor mezelf had ik de zaak al afgesloten. Omdat ik wist dat ik recht in mijn schoenen stond. Nu ben ik blij dat een officiële instantie, zoals het parket, bevestigt dat ik geen fouten heb begaan. Dat is nu rechtgezet. Case closed.’