Gentse Open VLD countert formateursnota met extra schepenpost voor Van Hecke
Mathias De Clercq (l.) en Filip Watteeuw (r.) Foto: BELGAONTHESPOT

In Gent heeft Groen-boegbeeld Filip Watteeuw twee coalitiemogelijkheden voorgesteld aan Open VLD. In één daarvan wordt de liberaal Mathias De Clercq burgemeester, ten koste van mooie schepenportefeuilles. Volgens VTM heeft Open VLD intussen een tegenvoorstel op tafel gelegd, mét een extra post voor Mieke Van Hecke (CD&V).

Komt er snel witte rook in Gent? Er liggen naar verluidt drie mogelijke scenario’s op tafel, zo weet VTM Nieuws. Bij wijze van ‘tegenzet’ op het onverteerbare voorstel van Mathias De Clercq (Open VLD), waarbij de liberalen de sjerp én alle belangrijke schepenposten claimden, stelde Filip Watteeuw (Groen) in zijn formateursnota vandaag twee pistes voor.

In het eerste scenario wordt hij zelf burgemeester en krijgen de liberalen vijf schepenposten. In het tweede scenario staat hij de sjerp af aan De Clercq, maar dat bekopen de liberalen met slechts twee schepenposten tegenover vijf voor Groen (waaronder alle sociale bevoegdheden). In beide scenario's hebben de socialisten twee schepenposten en CD&V geen.

De Clercq zou op zijn beurt een (nieuw) (tegen)voorstel hebben gelanceerd, waarin de bevoegdheden van de twee liberale schepenen wat aangedikt worden, én er een tiende post bijkomt voor Van Hecke. Het is onduidelijk of en aan wie De Clercq zijn tegenvoorstel heeft overgemaakt, de protagonisten weigeren de verschillende scenario’s te bevestigen of ontkennen. Morgen zouden De Clercq en Van Hecke wel communiceren in Gent.

‘Nationale druk’

De Clercq zat vandaag al even op de stoel van burgemeester, ter vervanging van Daniël Termont (SP.A) die de Franse president Emmanuel Macron en zijn echtgenote Brigitte moest ontvangen. De blauwe lijsttrekker repte evenwel met geen woord over de formatie.

Alles wijst er wel op dat hij geenszins van plan is om te breken met de CD&V van Mieke Van Hecke, ook al stuurt het rood-groene kartel daar op aan. Zij willen bij voorkeur voortwerken met de huidige coalitie, en zien het niet zitten om een extra schepen aan het college toe te voegen. Als De Clercq per sé wil vasthouden aan Van Hecke, zo redeneren ze, dan moet hij zelf maar een schepen afstaan.

Voor Mathias De Clercq is er geen alternatief, hij kan niet om het progressieve front heen, voor Watteeuw wél. Mathematisch gezien kan hij zonder de liberalen en mét de N-VA in zee. In dat geval wordt hij zeker burgemeester. Volgens VTM is de druk vanuit Groen nationaal behoorlijk groot, het partijhoofdkwartier wil maar wat graag de sjerp in Gent.