Coucke ontwijkt de vragen, François blijft ceo
Veel uitleg gaf Marc Coucke niet. ‘Er komt een persbericht.’ Foto: put

‘Iedereen wist dat Moeskroen in handen van Zahavi was’, was gisteren de bijzondere cynische conclusie van de profclubs. En dus blijft Pierre François ceo én lid van de expertencommissie.

Op de derde verdieping van het bondsgebouw in Brussel, hielden de leden van de Pro League gisteren de hele dag verhitte discussies. Onder meer over de positie van ceo Pierre François, die de voorbije weken in opspraak was gekomen door Football Leaks.

Zijn vreemde en bijzonder cynische dubbelrol in het dossier van Moeskroen - waar vorige week een aparte gerechtelijke inval plaatsvond - zorgde niet alleen voor gefronste wenkbrauwen in het parlement. Ook een aantal vertegenwoordigers van benadeelde clubs uit 1B namen de positie van François onder vuur.

Maar na een marathonvergadering van bijna zeven uur blijkt de Pro League zich daar bijzonder weinig van aan te trekken. Op de vraag of Pierre François ceo blijft, antwoordde een schichtige voorzitter Marc Coucke - die in eerste instantie geen verklaringen wou afleggen – na enig aandringen toch positief.

Maar voor verdere uitleg verwees hij naar een persbericht dat later op de avond zou verschijnen. ‘Daarin kan u alle uitleg lezen’, aldus een ontwijkende Coucke.

Volgens ingewijden is er over de rol van François weliswaar even gediscussieerd. François zelf zou meer dan een uur gesproken hebben en een communicatiefout toegegeven hebben. Maar bij de raad van bestuur bleek er weinig animo om de ceo sancties op te leggen. Naar verluidt onder het motto dat ‘uiteindelijk iedereen wist dat Moeskroen in handen was van de internationale spelersmakelaar Pini Zahavi’.

En hoewel dat door de regels van de Fifa verboden is, beslisten de licentiecommissie en het BAS daar anders over. En de profclubs moeten die scheiding der machten respecteren, was naar verluidt de conclusie van de raad van bestuur van de Profliga.

Tijdens een inderhaast bijeengeroepen algemene vergadering plaatste onder meer Herman Wijnants van Westerlo, een van de drie clubs uit 1B die degradeerden omdat Moeskroen desondanks elk jaar een licentie kreeg, daar weliswaar nog tal van vragen bij. Maar tevergeefs, zo blijkt. Niet alleen blijft Pierre François aan als ceo, hij blijft ook lid van de expertencommissie die voorstellen moet formuleren om de spelersmakelaars strengere regels op te leggen.

Regerls voor makelaars in drie stappen

Die nieuwe regels voor spelersmakelaars moeten er komen ‘in drie stappen’, aldus een ontwijkende Coucke. Wellicht verwijzend naar eerdere voorstellen. Daarin beloofde Coucke om tegen 17 december een charter op te stellen, waarin alle 24 profclubs nieuwe regels voor makelaars zouden afspreken. Daarna zouden die nieuwe regels zo snel mogelijk worden opgenomen in de licentieprocedure. In de hoop dat de politiek ondertussen werk maakt van de derde stap: nieuwe wetgeving die de strengere regels voor spelersmakelaars strafbaar en dus afdwingbaar maken.

Of dit zal volstaan om de druk vanuit de politiek weg te houden, is twijfelachtig. Meerdere politieke partijen dringen immers aan op meer transparantie en daadkracht van de Profliga. Als die hun eigen stal niet uitmesten, dringen zelfs regeringspartijen zoals Open VLD ermee om een deel van de belangrijke fiscale en andere voordelen voor de profclubs – goed voor 130 miljoen euro per jaar - te schrappen of op zijn minst te hervormen.

Van die transparantie was gisteren geen sprake. De beloofde persconferentie werd niet alleen meermaals uitgesteld, ze werd uiteindelijk afgelast. In plaats daarvan verwees Coucke naar een summier persbericht en probeerde hij lastige vragen op de parking af te wimpelen met platitudes als –‘ we hadden een goede vergadering’ (…)’ Iedereen in de profliga wil integriteit van het voetbal verdedigen’ (…) ‘Liever 100 jaar geen kampioen dan één wedstrijd te fixen’. Daarna verdween Coucke als een dief in de nacht.

Lees het volledige persbericht van de Pro League

De Algemene Vergadering heeft vandaag Dhr. Pierre François gehoord naar aanleiding van de Football Leaks-publicaties van vrijdag 9 november.Rekening houdende met de uiteenzetting van de heer François – inhoudende het voorleggen van stavingstukken – bevestigt de Algemene Vergadering unaniem het vertrouwen in de heer Pierre François en is deze van oordeel dat hij kan blijven functioneren als CEO van de Pro League.Op één na alle clubs bevestigden hem ook in zijn functie als lid van het Expert Panel (volgens onze informatie zou het hier om Club Brugge gaan, red) dat recent werd aangesteld. De aanbevelingen van dit Expert Panel betreffende de makelaars en de integriteit van de competitie zullen worden voorgelegd aan de Raad van Bestuur en de Algemene Vergadering op maandag 17 december.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in