NASA heeft landingsplaats gevonden op Mars
De Jezero-krater herbergde ooit de delta van een rivier. Foto: AFP

Na vijf jaar uitzoeken heeft de NASA beslist zijn Mars 2020 sonde te laten landen in de Jezero-krater op de rode planeet. De locatie is gekozen uit een lijst van een zestigtal mogelijke landingsplaatsen.

Dat heeft het Amerikaanse ruimtevaartbureau maandag bekendgemaakt. De onbemande sonde moet in juli 2020 op Cape Canaveral in Florida vertrekken met een Atlas-V draagraket. Lanceerbedrijf United Launch Alliance benadrukt dat het hetzelfde type zal zijn als de Atlas die de succesrijke Mars Curiosity naar de Rode Planeet heeft geslingerd.

Mars 2020 moet niet alleen op zoek gaan naar aanwijzingen van vroeger levensvatbare omstandigheden en vroeger microbiologisch leven. De robotjeep moet ook stalen nemen van gesteente en de bodem, en die daar in een soort opslagplaats stockeren. NASA zegt met de Europese zusterorganisatie ESA een toekomstige missie te bestuderen om die stalen op te halen.

De Jezero-krater herbergde ooit de delta van een rivier. Die heeft mogelijk, via in de krater terechtkomend water en sedimenten, vroegere organische moleculen en andere aanwijzingen van microbiologisch leven verzameld en bewaard, zo luidt het.