Renault houdt crisisberaad na arrestatie topman
Carlos Ghosn Foto: EPA-EFE

De raad van bestuur van de Franse autobouwer Renault zal ‘zo snel mogelijk samenkomen’, na de arrestatie van topman Carlos Ghosn. Die is in Japan aangehouden wegens het overtreden van de fiscale wetgeving. Nissan komt donderdag pas bijeen om de zaak te bespreken.

Renault meldt ‘kennis genomen te hebben’ van de informatie die verspreid werd door Nissan, de Japanse partner van Renault. De raad van bestuur van Renault geeft ook aan te wachten op precieze informatie van de topman.

Nissan bevestigde eerder vandaag dat de voorzitter de raad van bestuur Carlos Ghosn gesjoemeld heeft met zijn belastingaangiftes. CEO Hiroto Saikawa zal de raad van bestuur vragen om hem uit zijn functie te zetten, meldt het bedrijf maandag in een mededeling. Saikawa verzekerde maandag dat de arrestatie van Ghosn geen effect zal hebben op die alliantie.

Frans president Emmanuel Macron gaf in Brussel alvast te kennen dat de Franse staat, die aandeelhouder is van Renault, ‘extreem voorzichtig zal zijn met betrekking tot de stabiliteit’ van de constructeur.

Fraude in resultaten

Nissan meldt nu dat al enkele maanden een intern onderzoek loopt naar Ghosn en directeur Greg Kelly, na een klacht van een klokkenluider. ‘Het onderzoek wees uit dat Ghosn en Kelly gedurende vele jaren compensatiebedragen hebben gemeld in de bedrijfsresultaten bij de beurs van Tokio die veel lager waren dan de eigenlijke bedragen, om het openbaar gemaakte bedrag van Carlos Ghosns vergoedingen te verminderen’, luidt het.

Daarnaast bleek ook dat Ghosn ‘talrijke andere significante wangedragingen’ beging, waaronder het persoonlijke gebruik van bedrijfsmiddelen.

Ontslag

‘Nissan heeft informatie geleverd aan het Japanse openbaar ministerie en werkt volledig mee met zijn onderzoek’, zegt de autobouwer. Op basis van het intern onderzoek zal CEO Hiroto Saikawa de raad van bestuur vragen om Ghosn uit zijn functies te zetten en ook Kelly te ontslaan.

Als gevolg van het nieuws zakte het aandeel Renault in de ochtendhandel met bijna 13 procent.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig