Abrams staakt poging om eerste zwarte gouverneur in VS te worden
Stacey Abrams Foto: AP

De democratische kandidate Stacey Abrams geeft haar verzet tegen de uitslag van de gouverneursverkiezingen in Georgia op. Toch spreekt ze van ‘grof wanbeleid’ bij de organisatie van de verkiezingen. Haar concurrent, de republikein Brian Kemp, was verantwoordelijk voor de uitvoering.

Op voorhand leek Abrams een ernstige kans te hebben om als eerste zwarte vrouw ooit gouverneur in de VS te worden. Ze geeft toe dat haar tegenkandidaat meer stemmen behaalde, maar plaatst ernstige vragen bij zijn overwinning. Ze wil daarom ‘eerstdaags’ en proces aanspannen tegen de lokale overheid, maar voorlopig heeft ze dat nog niet gedaan.

‘Belangenvermenging’

Kemp was als ‘secretary of state’ zelf verantwoordelijk voor de organisatie van de verkiezingen en het registratieproces. Tegelijk was hij ook kandidaat-gouverneur voor de Republikeinen. Al snel doken er vermoedens op over belangenvermenging en het onterecht weigeren van kiezers.

Tienduizenden voornamelijk zwarte kiezers zouden zich niet hebben kunnen registreren vanwege de verstrengde wetgeving rond hun identificatie. Stacey Abrams rekende op die stemmen om de eerste vrouwelijke Afro-Amerikaanse gouverneur uit de geschiedenis te worden.

Lange rijen

Al op de verkiezingsdag van 6 november waren er ook heel wat problemen met defecte stemmachines, waardoor kiezers urenlang in de rij moesten staan. Verschillende stembureaus in Georgia bleven daarom langer open dan gepland.