Culinair

Michelin blijft zuinig met sterren, we houden nog slechts één driesterrenrestaurant over

19 november 2018edm, ts, mo

Nu Hertog Jan de deuren sluit, staat het Hof van Cleve op eenzame hoogte met zijn drie sterren. De Michelin-recensenten zijn ook dit jaar erg voorzichtig met het uitdelen van sterren, vooral in Vlaanderen.

De nieuwe editie van de Michelingids voor België en Luxemburg, die maandag werd voorgesteld, telt 139 adressen met een of meer sterren. Dat zijn vijf locaties minder dan vorig jaar. Ook het totale aantal sterren gaat achteruit.

Christophe Hardiquest (Bon-Bon in Brussel) en Nick Bril (The Jane in Antwerpen) grijpen immers ook dit jaar naast een derde ster. Daardoor blijft het Hof van Cleve van Peter en Lieve Goossens het enige driesterrenrestaurant in ons land, na de sluiting van De Karmeliet in 2016 en Hertog Jan, dat over enkele weken ophoudt te bestaan.

En dat is bijzonder, want sinds 1979 kon ons land steeds met twee of meer driesterrenrestaurants uitpakken. Dat jaar pakte Comme Chez Soi zijn derde ster, en mocht het Villa Lorraine vergezellen op het hoogste schavot, dat in 1972 als eerste Belgische driesterrenrestaurant werd uitgeroepen.

Tweede ster voor La Paix

In de categorie tweesterrenrestaurants mogen we wel drie nieuwe namen verwelkomen, al moeten we die in Brussel en Wallonië gaan zoeken. Naast La Paix in Anderlecht (Fransman David Martin werd eerder deze maand door Gault&Millau uitgeroepen tot chef van het jaar) mogen ook La Table de Maxime in Our en Ma Langue Sourit in Oetrange een tweede ster naast hun deur hangen.

Nog eens zes Belgische restaurants worden voor het eerst opgenomen in de gerenommeerde restaurantgids. Franq in Antwerpen is het nieuwe project van Tim Meuleneire, die eerder De Koopvaardij al een Michelinster bezorgde. Bij Eed in Leuven staat met Philippe Heylen een chef in de keuken die de kneepjes leerde bij Hertog Jan. Het Antwerpse Nathan is het speelterrein van Nathan Van Echelpoel, die de stiel onder meer leerde bij het Hof van Cleve.

Aan de andere kant van de taalgrens zijn La Plage d’Amée in Jambes (Namen), La Ligne Rouge in Plancenoit (bij Lasne) en Little Paris in Waterloo drie nieuwkomers in de restaurantgids.

Ster inleveren

Acht Belgische restaurants moeten een ster inleveren, drie namen waren al gekend. Table d’Amis, het enige sterrenrestaurant in Kortrijk, sloot deze zomer al de deuren om een laagdrempeliger concept te openen, Jardin in Knokke-Heist houdt over enkele weken op te bestaan, en ook de Verborgen Tuin in Geraardsbergen moet na een verhuis naar Waasmunster zijn ster (tijdelijk) inleveren, al heeft chef-kok Steven Van Snick al benadrukt dat hij niet aan zijn concept raakt.

Niet alleen Kortrijk moet het voortaan stellen zonder sterrenkeuken, ook in Blankenberge en Vrasene zien ze hun enige sterrenrestaurant verdwijnen. Philippe Nuyens en Herbert Robbrecht moeten er na respectievelijk twaalf en dertien jaar hun ster inleveren. Le Monde est Petit in Etterbeek en L’Écailler du Palais Royal aan de Zavel zijn eveneens hun ster kwijt, net als Le Fou est Belge in het Waalse Heure.

In het Groothertogdom Luxemburg verliezen drie restaurants hun enige ster (Favaro, La Gaichel en Patin d’Or), terwijl Les Jardins d’Anaïs mag toetreden tot het sterrenkransje.