Eerste ‘gele hesjes’ moeten Franse cel in
Op sommige plaatsen kwam kwam het tot confrontaties tussen de actievoerders en politie, zoals hier in Caen. Foto: AFP
In Frankrijk zijn maandag meerdere 'gele hesjes' veroordeeld omdat ze zich bij de protestacties van de voorbije dagen schuldig maakten aan geweld. Op sommige plaatsen liep het protest tegen de hoge brandstofprijzen uit de hand.

Zo kreeg een 32-jarige lasser van de correctionele rechtbank van Straatsburg een effectieve celstraf van vier maanden opgelegd omdat hij het leven van derden in gevaar had gebracht en het verkeer hinderde. De man vormde zaterdag op de A35 in Straatsburg een menselijke ketting en stak samen met nog vier andere actievoerders de middenberm over.

De dertiger, vader van twee kinderen, had op zijn strafblad al 12 veroordelingen staan, waarvan de helft wegens geweldsdelicten. Hij was de enige betrokkene die onmiddellijk voor de rechter moest komen. Zijn vier kompanen hadden geen strafblad en verschijnen pas in februari voor de correctionele rechtbank.

Rebellie

Het parket van Saint-Brieuc, in het departement Côtes-d'Armor, meldde op haar beurt dat een 'geel hesje' maandag vier maanden cel met uitstel kreeg wegens onder andere rebellie en bedreigingen aan het adres van twee agenten tijdens een actie in Loudéac. De man kreeg ook een werkstraf van 40 uur opgelegd. Hij zou twee agenten van de motorbrigade die hem wilden oppakken hebben verwond. Een andere actievoerder die beschuldigd wordt van geweld tegen een politieagent verschijnt in februari voor de rechter.

Nog meer geweld tegen de politie in Viry-Noureuil (Aisne), waar maandagnamiddag een agent tijdens zijn dienst uit zijn wagen was gestapt om een barrière te verplaatsen. Hij kreeg van een manifestant een vuistslag in het gezicht. De agent belandde in het ziekenhuis voor onderzoek, terwijl de dader werd opgepakt.

Optocht in Parijs

De ‘gilets jaunes’ of ‘gele hesjes’ hebben ondertussen op Facebook twee oproepen gelanceerd om zaterdag te betogen in Parijs.Ze willen manifesteren ‘te voet, te paard of met de wagen’ om de hoofdstad te ‘blokkeren’. De oproepen op het sociale netwerk werden maandag duchtig gedeeld.

Frank Buhler, een van de initiatiefnemers van de protestbeweging, doet de aankondiging in een videoboodschap op Facebook. Hij roept de manifestanten op om zich over de hele stad te verdelen. ‘24 november is Parijs geblokkeerd, 24 november is Parijs een dode stad’, aldus Buhl. Tegen maandagmiddag was de videoboodschap al meer dan 165.000 maal afgespeeld en meer dan 13.000 keer gedeeld, met meer dan 2.300 reacties.

Een andere Facebookpagina, genaamd ‘Acte 2 Toute la France à Paris’ en opgericht door Eric Drouet uit Melun, ten zuiden van Parijs, roept op om zaterdag bijeen te komen op de place de la Concorde in Parijs. Het evenement telde maandagmiddag al meer dan 23.000 ‘deelnemers’ en meer dan 164.000 ‘geïnteresseerden’.

Dode en gewonden

In heel Frankrijk protesteerden zaterdag en zondag vele tienduizenden mensen tegen de geplande belastingverhogingen en het hervormingsbeleid van president Emmanuel Macron. In Savoie is daarbij een demonstrante overleden na een aanrijding. Ook op andere plaatsen vielen er gewonden.

In Wallonië werden een aantal brandstofdepots geblokkeerd, waardoor er in sommige tankstations van Total tijdelijk een gebrek kan zijn aan brandstof. Dat zegt een woordvoerder van de oliemaatschappij. Total zoekt ondertussen naar middelen om de blokkades op te heffen, klinkt het.