Razende wandelaars keren zich tegen politie en krijgen tien maanden cel
Volgens één van de veroordeelden is het verboden te wandelen in Maasmechelen, want de politie waakt. Foto: Bernadette Claes

Drie vijftigers uit Maasmechelen die zich weerspannig gedroegen tijdens een controle door de politie, en daarvan beelden op de Facebookpagina van hun wandelclub plaatsten, zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen tot tien maanden en boetes tot 600 euro.

Op 4 november 2015 kreeg de politie van Maasmechelen een melding van een bezorgde buur van het rusthuis Heyvisch dat enkele mannen foto’s aan het maken waren van verschillende woningen in de straat.

Toen de twee agenten ter plekke kwamen en de vijftigers om hun identiteitspapieren vroegen, wilden de mannen die in eerste instantie niet afgeven. Een van de wandelaars liet uit protest tegen de controle zijn broek zakken terwijl een tweede foto’s begon te maken van de agenten en die op Facebook gooide, voorzien van de nodige commentaar. Toen de agenten aan de man vroegen met fotograferen te stoppen, greep een van de mannen (59 jaar) naar de keel van een agent.

De drie wandelaars werden overgebracht naar het commissariaat – ‘een dollemansrit vol agressief taalgebruik’, volgens de aanklager vandaag in de rechtbank – maar ook daar kwam het tot een schermutseling tussen de agenten en een van de wandelaars, omdat die zijn rugzak niet wilde afgeven. Twee politieinspecteurs raakten daarbij lichtjes gewond aan de handen.

Op het politiebureau merkten de agenten dat de foto’s en een filmpje van de arrestatie op Facebook stonden. In het begeleidende bericht riep een van de wandelaars op dat bericht zo veel mogelijk te delen en contact op te nemen met de pers.

Onder het bericht verschenen in de dagen daarop oproepen om ‘de politie van Maasmechelen aan te pakken’ en om de opgepakte wandelaars info te bezorgen die kon leiden tot een klacht tegen het politiekorps. Ook werden de namen van de agenten gedeeld. Eén van de beklaagden (een 53-jarige man) voegde daar nog wat commentaar aan toe: ‘bejaarde, gehandicapten, mindervaliden, verboden te wandelen in Maasmechelen, als u dat wel doet wordt u kreupel geslagen’.

In het vonnis veroordeelde de rechter de berichten op Facebook als ‘ongenuanceerd, eenzijdig en niet in overeenstemming met het daadwerkelijke verloop van de interventie’ en kwetsend voor de agenten. Daarom krijgen ze een schadevergoeding van 3.114 euro, vermeerderd met de gerechtskosten.

De twee mannen die zich weerspannig gedroegen en de filmpjes en foto’s maakten, krijgen een gevangenisstraf van tien maanden en boete van 600 euro. De derde wandelaar, die enkel veroordeeld werd voor smaad aan de politie, krijgt een gevangenisstraf van één maand en een boete van driehonderd euro.

De verdediging had gezegd dat de drie wandelaars Italianen waren en zich wat ‘theatraal hadden gedragen’. Hun versie, dat de politie zelf over de schreef was gegaan, klopte volgens de aanklager niet: ‘Daar is uitvoerig onderzoek naar gedaan door comité P en er zijn geen onregelmatigheden vastgesteld,’ meldt Het Laatste Nieuws