Pro-Brexit parlementslid tegen deal, ‘omdat we dan geen EU-commissaris meer hebben’
Themabeeld Europese Commissie Foto: Photo News

Nadine Dorries zetelt voor de Conservatieve partij in het Britse parlement, en voerde hevig campagne voor de Brexit. Nu is ze tegen de Brexit-deal die premier Theresa May onderhandelde, omdat ‘het Verenigde Koninkrijk dan geen Europese parlementariërs of commissaris meer zal hebben’.

‘We zitten in een zeer onfortuinlijke positie’, zei Dorries aan nieuwszender Sky News. ‘Onze toekomstige relatie met Europa staat op het spel, en deze deal geeft ons geen stem, geen invloed, geen parlementsleden en geen commissaris’, aldus Dorries.

Dorries voerde hevig campagne voor een Brexit, maar door haar opmerkingen vragen critici zich af of ze wel wist was een Brexit inhield. Ze is niet de enige pro-Brexit-politicus die dergelijke opmerkingen maakt. Vorige week zei de opgestapte Brexit-minister Dominic Raab dat hij ‘de impact van de handelsrelaties tussen Dover en Calais niet volledig begreep’.

Later verduidelijkte Dorries haar standpunt op Twitter. Ze zei dat ‘de deal erger is dan wat we nu hebben, en dat is een plaats aan de tafel. Vastzitten in deze eeuwigdurende transitie, zonder zeggenschap, zal ons slaaf van de EU maken’.