Steeds meer jongeren laten zich testen op chlamydia
Foto: ss

Steeds meer jongeren laten zich testen op chlamydia, zo blijkt uit cijfers van de Christelijke Mutualiteit (CM). En dat is geen slechte zaak, want heel wat jongeren weten niet eens dat ze besmet zijn.

In 2012 lieten net geen 11.000 mannen en vrouwen tussen 18 en 25 jaar zich testen op chlamydia, aldus de CM. Vijf jaar later zijn er dat bijna 18.000, een stijging met maar liefst 63 procent. ‘Dat is positief, maar het kan nog beter’, zegt Sandra Van den Eynde van het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid Sensoa.

Chlamydia is de meest vastgestelde seksueel overdraagbare aandoening. De soa komt vooral bij jongeren voor en is heel besmettelijk. Tegelijkertijd is chlamydia gemakkelijk te behandelen en is doorgeven eenvoudig te voorkomen.

Heel wat mensen beseffen echter niet dat ze chlamydia hebben, omdat er vaak geen klachten optreden. Daarom lanceert de CM een nieuwe campagne, die zich vooral richt op studenten.

‘Zonder behandeling kan de aandoening ernstige complicaties veroorzaken, zoals ontsteking van het baarmoederslijmvlies, de eileiders of eierstokken bij vrouwen of bijbalontsteking bij mannen’, aldus Van den Eynde.

Symptomen

Als er bij chlamydia toch symptomen opduiken, zijn dat bij vrouwen onder meer klachten die doen denken aan een blaasontsteking zoals pijn, een branderig gevoel bij het plassen en pijn in de onderbuik. Mannen kunnen pijn of een branderig gevoel bij het plassen ervaren, zien soms een waterige tot etterige afscheiding uit de penis of hebben pijn in de balzak. Als er klachten zijn, verschijnen ze gemiddeld twee weken na de besmetting. Wie chlamydia heeft, raakt daar makkelijk van af met antibiotica.

Chlamydia voorkomen kan door veilig te vrijen. Samen met Sensoa en Durex deelt CM dit najaar op heel wat studentenlocaties in totaal 40.000 condooms uit. Via kaartjes met cartoons wil CM de studenten informeren over de soa.