Europese Commissie geeft Belgische begroting slecht rapport
Minister van Begroting Sophie Wilmès (MR). Foto: photo news

De Europese Commissie waarschuwt ons land voor de begroting. De Commissie bestempelt die als ‘risicovol’. Niet dat er aan zo’n slecht rapport nog veel politieke gevolgen hangen.

At risk of non-compliance. Dat is het label dat onze Belgische begroting krijgt van de Europese Commissie. Het is zeker niet de eerste keer dat de Europese Commissie onze begroting als risicovol bestempelt. Dat gebeurde de voorbije jaren ook, zonder veel gevolg.

De Europese Commissie liet eerder deze maand al verstaan dat ze het structurele begrotingstekort een stuk groter raamt dan de regering. België stevent volgens Europa af op een structureel tekort van 1,3 procent van het bruto binnenlands product of ongeveer 5,8 miljard euro. Dat terwijl de regering erop rekent dat het structurele tekort eind dit jaar afklokt op 0,8 procent of zo’n 3,6 miljard euro. Maar de Commissie heeft al aangegeven dat het die 0,8 procent ook te minnetjes vindt.

Kans op strafbank klein

België maakt zich sterk dat het recht heeft om van die regels af te wijken omdat het veel hervormd heeft. Ons land beroept zich op de zogenoemde flexibiliteitsclausule. ‘Wij zijn het intussen gewend dat de vooruitzichten van de Europese Commissie pessimistischer zijn’, suste minister van Begroting Sophie Wilmès (MR) eerder al.

Europees commissaris Marianne Thyssen waarschuwt wel. 'De regering moet de begroting van 2019 nog eens herbijken om ze dichter bij de middellangetermijndoelen te brengen.' Gebeurt dat niet, dan kan ons land in de lente aan verstrengd toezicht worden onderworpen. 'Verkiezingsjaar of niet.'

De voorbije jaren is ons land ondanks waarschuwingen wel van het strafbankje gebleven. Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker heeft vorige maand ook al gezegd dat er ‘geen groot probleem is, zelfs geen probleem’, met de Belgische begroting. België zit in hetzelfde schuitje als Frankrijk, Portugal, Slovenië en Spanje, maar heeft geluk dat andere landen, zoals Italië, het veel bonter maken.