Omstreden scheidsrechters hernemen werk
Scheidsrechter Bart Vertenten Foto: Sven Dillen

Scheidsrechter Sébastien Delferière heeft maandag een deel van zijn werk voor de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) hernomen. Dat heeft zijn advocaat, Didier de Quevy, gezegd. Bart Vertenten mag na zijn vrijlating onder voorwaarden zijn werk als radioloog bij het Universitair Ziekenhuis Brussel voortzetten.

Delferière werd vorige maand in beschuldiging gesteld in het kader van een grootschalig gerechtelijk onderzoek naar fraude, corruptie en criminele bendevorming in het Belgische voetbalmilieu. De referee geniet nog van het vermoeden van onschuld. Hij is in staat van beschuldiging gesteld wegens deelname aan een misdaadorganisatie, het witwassen van geld en privécorruptie. Wat zijn activiteiten op het voetbalveld betreft blijft hij geschorst.

Voordat op 10 oktober het voetbalschandaal uitbrak, gold Delferière als de nummer één van het Belgische scheidsrechterskorps. Binnen de voetbalbond is hij niet alleen als scheidsrechter, maar ook als administratief bediende actief.

Delferière mag van de rechter die hem in beschuldiging heeft gesteld niet in contact komen met andere scheidsrechters. Daarom dat de scheidsrechter na overleg met de voetbalbond maandag met thuiswerk is begonnen bij de KBVB.

Advocaat De Quevy benadrukte maandag opnieuw dat de beschuldigingen aan het adres van zijn cliënt in essentie gebaseerd zijn op diens vriendschapsbanden met makelaar Dejan Veljkovic en ‘een rode kaart die hij niet gaf aan (toenmalig Anderlechtspeler) Sofiane Hanni, zes maanden voordat de wedstrijden plaatsvonden die de kern van het schandaal uitmaken’.

Delferière besloot Hanni geen rode kaart te geven tijdens de ‘clasico’ tussen Anderlecht en Standard, eind januari 2018 op Sclessin. Hanni verkocht tijdens die wedstrijd Standardspeler Collins Fai een elleboogstoot. De reviewcommissie besloot de actie van de speler opnieuw onder de loep te nemen, maar Delferière bleef ook, na de beelden te hebben (her)bekeken, bij zijn besluit: de actie was geen sanctie waard.

Bart Vertenten blijft in dienst bij UZ Brussel

Ook Bart Vertenten mag na zijn vrijlating onder voorwaarden zijn werk als radioloog bij het Universitair Ziekenhuis Brussel gewoon voortzetten. Dat meldt een woordvoerder van het UZ Brussel. Mogelijk krijgt de in verdenking gestelde scheidsrechter wel een minder zichtbare functie.

‘Ons standpunt blijft hetzelfde en dat is dat hij niet veroordeeld is’, stelt Edgard Eeckman, woordvoerder UZ Brussel. ‘De zaak draait rond de voetbalsfeer buiten zijn job en als ziekenhuis zijn wij tevreden van zijn werk als radioloog.’

Zo lang Vertenten enkel in verdenking is gesteld en niet officieel veroordeeld is, zal het UZ Brussel haar radioloog ook niet veroordelen. Er volgt deze week een overleg met Bart Vertenten zelf over de verder invulling van zijn job, nu hij als persoon erg gemediatiseerd werd. Daarna kan hij meteen terug aan de slag.

‘Het kan dat hij minder zichtbaar wordt als radioloog. Dat kunnen we praktisch organiseren. Er zijn meerdere functies die hij binnen zijn job kan invullen’, vertelt Eeckman.

Het UZ Brussel heeft ook geen weet van klachten van collega’s of andere medewerkers die problemen hebben met een terugkeer van Vertenten in het UZ Brussel.