Reclame niet meer doorspoelen? ‘Dat is commerciële zelfmoord’
Telenet-topman John Porter Foto: Photo News

Telenet-topman John Porter zet de hakken in het zand. De roep van de commerciële omroepen om het onmogelijk te maken om reclame door te spelen, mag nog zo luid klinken. Porter wil er niet in meegaan. “Het zou commerciële zelfmoord zijn.”

Telenet voert de concurrentie met Netflix op. Het telecombedrijf heeft zijn contract met HBO, het productiehuis van “Game of Thrones”, verlengd en uitgebreid. Het abonnement op Play wordt bijna 2 euro per maand duurder, maar Telenet-klanten kunnen voortaan wel grasduinen in een veel grotere catalogus.

In de marge van de voorstelling van de vernieuwde Play, ging het uiteraard ook weer over de “Vlaamse Netflix”. Van verschillende kanten werden er de voorbije maanden initiatieven aangekondigd om daaraan te werken, maar het is nog steeds niet duidelijk hoe zo’n Vlaams Netflix-alternatief er dan zou moeten uitzien.

De omroepen zoeken een antwoord op de groeiende populariteit van uitgesteld kijken en de streamingdiensten zoals Netflix. Zendergroepen Medialaan en SBS wijzen al een hele tijd op het probleem dat ze advertentie-inkomsten verliezen doordat kijkers reclame kunnen doorspoelen. Vorig jaar zei de toenmalige topman van Medialaan, Peter Bossaert, nog dat hij “zo snel mogelijk” van doorspoelbare reclame af wil.

Telenet loopt zeker niet warm voor dat idee, liet Porter maandag verstaan. “We kunnen klanten niet afnemen wat ze al een decennium kunnen doen. Dat is commerciële zelfmoord”, zei hij. Porter legt de bal in het kamp van de zenders. “Ze kunnen nog veel meer doen om de situatie te verbeteren: een gemeenschappelijk platform voor gericht adverteren maken bijvoorbeeld, of reclame-onderbrekingen interessanter maken zodat je ernaar wil blijven kijken.”

De demarche is opvallend, want Telenet wordt binnenkort - de procedure is bijna afgerond - volledige eigenaar van de zenders VIER, VIJF en ZES. Maar Porter zegt dat hij zijn boodschap ook richt tot die zenders. Hij had daarbij een citaat in petto van Benjamin Franklin, een van de oprichters van de Verenigde Staten: “We must all hang together or we shall all hang separately”. Vrij vertaald: alleen samen komen we eruit.