Profdarter Raymond van Barneveld kondigt zijn afscheid aan: “Mijn huwelijk lijdt eronder”
Foto: Photo News

Raymond van Barneveld stopt over ruim een jaar als profdarter. De 51-jarige Nederlander meldt dat in een gesprek op de website van dartbond PDC. “Barney” wil nog meedoen aan twee WK’s, dit jaar en eind 2019. Daarna houdt hij het voor gezien.

“Komend jaar wordt mijn 35e jaar als darter op het hoogste niveau en het wordt mijn laatste jaar. Ik merk aan mezelf dat ik het niet meer kan bijbenen. Ik voel me niet meer 100 procent fit en in mijn privéleven is veel gebeurd. Ik kan dit niet meer elke week opbrengen en mis de echte motivatie”, legt Van Barneveld uit. “Ik ben een winnaar, maar momenteel win ik geen toernooien meer. Het zou geweldig zijn als ik een van de komende grote toernooien toch nog op mijn naam schrijf.”

Van Barneveld is vijfvoudig wereldkampioen. De Hagenaar won vier WK-titels bij de British Darts Organisation BDO (1998, 1999, 2003 en 2005) en, na zijn overstap, één bij de Professional Darts Corporation PDC (2007). De voormalige postbode vocht heel wat duels uit met recordwereldkampioen Phil “The Power” Taylor, die begin dit jaar stopte.

Privéleven

Het profbestaan weegt op zijn gezinsleven. “Het vele reizen maakte het zwaarder en zwaarder voor mij, mijn huwelijk lijdt eronder”, vertelde hij aan De Telegraaf. “Ik zie mijn zoon niet mee, ik kan er nooit bij zijn op verjaardagen van mijn kleinzoon,... Ik heb ook vier goede vrienden verloren maar heb hen geen laatste eer kunnen bewijzen omdat ik alweer op het vliegtuig zat. Dat weegt toch door allemaal.”