‘Indiana Jones van kunstwereld’ vindt eeuwenoude mozaïek terug
Arthur Brand en het mozaïek Foto: AFP

Een van de laatste vermiste kunstwerken uit het Byzantijnse rijk, met een geschatte waarde van vijf à tien miljoen euro, werd opgespoord door de Nederlandse kunstdetective Arthur Brand. Het was in het bezit van een Brits gezin, dat het kunstwerk jaren geleden te goeder trouw kocht.

De ontdekking van het mozaïek kwam er na een speurtocht van twee jaar. Brand leverde het werk vrijdag af aan de Cypriotische ambassade in Den Haag. ‘Dit is een heel bijzonder kunstwerk van meer dan 1.600 jaar oud. Het is een van de laatste en mooiste voorbeelden van kunst uit het vroege Byzantijnse tijdperk’, zei Brand aan persagentschap AFP. Op het mozaïek staat de heilige Marcus afgebeeld. Het werd tijdens de Turkse invasie geplunderd uit de Kanakaria kerk in Panayia, Cyprus en heeft een geschatte waarde van vijf à tien miljoen euro.

Brand kon het kunstwerk opsporen via een aantal tussenpersonen, waarvan sommige uit het criminele milieu. De zoektocht leidde hem uiteindelijk naar een appartement in Monaco, waar het werk hing.

‘Het mozaïek was in het bezit van een Britse familie, die het te goeder trouw meer dan vier decennia geleden had gekocht’, zei Brand. De familie was niet op de hoogte van de waarde van het werk, en stemde ermee in de mozaïek terug te geven ‘aan de Cypriotische bevolking’. In ruil krijgen ze een kleine vergoeding om de restauratie-en opslagkosten te betalen.

Brand wordt de Indiana Jones van de kunstwereld genoemd omdat hij gestolen kunstwerken opspoort. In 2015 vond hij twee bronzen beelden van Nazi-beeldhouwer Joseph Thorak terug. Een jaar later hielp hij in de zoektocht naar vijf kunstwerken die in handen waren van een criminele bende uit Oekraïne.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig