Staatsbezoek Macron kan voor verkeershinder zorgen
Foto: AFP

De Franse president Emmanuel Macron en zijn echtgenote Brigitte zijn maandag en dinsdag in België voor een staatsbezoek. Ondanks de uitstekende relaties tussen België en Frankrijk is het volgens het Elysée pas voor eerst in 47 jaar dat een staatshoofd van onze zuiderburen bij ons op staatsbezoek is. Het bezoek kan voor verkeershinder zorgen in Brussel.

De Macrons zullen de drie Belgische gewesten bezoeken. Het laatste officiële staatsbezoek van een Frans staatshoofd aan België dateert al van 1971, toen Georges Pompidou naar België afzakte. In oktober 1983 bracht de toenmalige president François Mitterrand nochtans ook een driedaags bezoek aan België. Maar dat gold niet als een staatsbezoek, enkel als een ‘officieel bezoek’ dat tot doel had, ‘de nauwe banden aan te halen’ tussen beide landen.

Verkeershinder

Het staatsbezoek dreigt voor verkeershinder te zorgen in het centrum van Brussel. Zo zal het Paleizenplein maandag tussen 7.00 en 13.00 uur afgesloten worden voor het verkeer. Er zullen die dag ook verkeersonderbrekingen zijn in de Wetstraat tussen de kleine ring en de Koningsstraat (11.00 tot 11.30 uur), in de Koningsstraat (11.00 uur tot 11.30 uur), in de Regentschapsstraat (12.00 uur en 13.00 uur) en op de kleine ring, bovengronds tussen Kruidtuin en Yzer (omstreeks 14.30 uur en 17.30 uur). Dinsdag wordt er rond 8.30 uur opnieuw verkeershinder verwacht op de kleine ring, bovengronds tussen Kruidtuin en Yzer.

Gevechtsvliegtuigen

Het staatsbezoek komt er nauwelijks drie weken nadat Macron in voorzichtige bewoordingen kritiek had geuit op de Belgische beslissing om Amerikaanse F-35-gevechtsvliegtuigen aan te kopen ter vervanging van de F-16’s. Die beslissing ‘druist op strategisch vlak in tegen de Europese belangen’, liet Macron toen weten. Frankrijk dong, buiten de procedure, ook mee naar het contract met een voorstel voor een partnerschap rond de Rafale.

Hoewel onze zuiderburen benadrukken dat het gaat om een ‘soevereine keuze’ van België, is het niet uitgesloten dat het onderwerp maandag toch nog eens aan bod zal komen tijdens de ontmoeting tussen Macron en Michel.