Tips voor een champagnebrunch op zondag
Foto: Getty Images
Brunchen tot de middag, het liefst met een glaasje champagne erbij, zo mag elke zondag wel zijn. Op een leuk terras middenin de stad of gezellig bij je thuis!
Dossier aangeboden door Piper-Heidsieck.

Brunchen is een typisch Angelsaksische - en meer bepaald Amerikaanse -aangelegenheid. De gewoonte om champagne te drinken bij de brunch ontstond in New York, met voorsprong de hipste stad ter wereld. In Europa waren het vooral hotels en restaurants die in de jaren ‘80 brunches begonnen aan te bieden. Een tussenvorm van het ontbijt en de lunch, en een prima excuus om zoete en hartige gerechten te combineren in een maaltijd, in de volgorde die je zelf het lekkerst vindt. Bovendien is zo’n zondagse brunch het perfecte excuus om nog voor het middaguur te klinken met een glas champagne.

Niet alleen in New York is de traditie inmiddels ingeburgerd, ook de rest van de wereld volgde snel. Afspreken met vrienden, lekker tafelen en intussen champagne drinken, het blijkt de ideale manier om te ontspannen op zondag. Bij Mixo, de bar van het Sofitel in Bangkok, brunch je met zicht op het Lumpini-park en met champagne van Piper-Heidsieck. De ideale start voor een romantisch weekend!

Tips voor een brunch bij je thuis
Thuis een gezellige brunch organiseren? Ga voor een nonchalante tafelstyling met vintage servies, ouderwetse kristallen champagneglazen van de kringwinkel of de rommelmarkt, geruite servetten en boeketjes veldbloemen.

Klassiekers als croissants, lekkere kaas en charcuterie smaken altijd, maar wil je het toch wat specialer, laat je dan inspireren door de brunches die de grote chefs in New York, Bangkok of Londen serveren. Probeer bijvoorbeeld eens enkele fusiongerechten uit met invloeden uit verschillende culturen, zoals Marokkaanse tabouleh met verse munt, een quinoasalade, rode biet met feta of een omelet met verse kruiden en gerookte biozalm, Californian style. Als afsluiter serveer je verfijnde zoetigheden zoals appel- en perencompote met geschaafde amandelen of cheesecake met citrusvruchten.

Bij deze fijnproeversbrunch serveer je een Cuvée Brut van Piper-Heidsieck, een verfijnde champagne die past bij tal van gerechten en smaken: zoet en zout, koud of warm. Zin in een cocktail bij de brunch? Ga dan voor een Mimosa, een cocktail met een deel champagne en een deel vers sinaasappelsap: een klassieker in Londen en New York.