Bart Tommelein pas in mei burgemeester van Oostende
Bart Tommelein (Open VLD) Foto: BELGA

Vlaams viceminster-president Bart Tommelein (Open VLD) blijft tot het einde van de legislatuur in de Vlaamse regering en wordt pas in mei fulltime burgemeester van Oostende.

‘Het kan zijn dat ik door omstandigheden, Oostendse omstandigheden, toch op 2 januari burgemeester word’, verklaarde Tommelein vanmorgen nog in De Ochtend, de dag nadat hij een inhoudelijk bestuursakkoord bereikte met N-VA, CD&V en Groen. 

Maar daar komt hij nu op terug. 

Tommelein wil vanaf 2 januari enkel titelvoerend burgemeester worden in Oostende, verduidelijkt hij vanavond op Facebook. Een waarnemend burgemeester neemt zijn taken dan even over tot de federale en regionale verkiezingen in mei.

Wanneer de huidige regering-Bourgeois stopt in mei, stopt het ook voor Tommelein als Vlaams minister.

'Voor alle duidelijkheid. Ik heb altijd gezegd aan de Oostendse kiezer dat ik mijn mandaat als minister tot de verkiezingen in mei ging uitdoen. Maar wel op 2 januari 2019 titelvoerend burgemeester ging worden als de Oostendenaar dat signaal gaf op 14/10', zegt Tommelein nu.

Na de verkiezingen in mei, wordt Tommelein allicht wel opnieuw parlementslid. (Hij is kandidaat om de West-Vlaamse lijst voor het Vlaams Parlement te trekken.) Maar dus geen minister. 'Ik ben geen kandidaat meer voor een nieuwe ministerspost in een volgende regering,' schrijft hij op Facebook.

Tommelein kon zondag een doorbraak forceren in de Oostendse coalitieonderhandelingen: het inhoudelijk akkoord met Groen, CD&V en N-VA is rond.