Monument voor Gentse Joden vernield op vooravond herdenking Kristallnacht
Dat de tol werd losgewrikt van de verankering op de vooravond van de Krsitallnacht-herdenking, maakt het vandalisme extra pijnlijk.

Vandalen hebben in Gent het Michaël Lustig-monument beschadigd. De koperen tol op de Lindenlei herinnert aan de Gentse Joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden gedeporteerd.

Meer dan tweehonderd mensen waren gisteren afgezakt naar het parkje in de Lindenlei voor de herdenking van Kristallnacht, de pogrom van 1938 in Duitsland. Er werden mooie speeches gegeven, maar hét gespreksonderwerp was de beschadiging van het Michaël Lustig-monument. Dat bestaat uit een marmeren vloer met daarop een koperen tol en het werd in 1998 geïnstalleerd. Het kunstwerk van de hand van Daniel Dutrieux is een herinnering aan de Gentse Joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden gedeporteerd.

De tol is verankerd, maar onbekenden zijn erin geslaagd hem los te wrikken. De tol ligt nu los op de vloer. Ook de bedrading van de lichtjes in de tol is zwaar beschadigd.

Of het om louter vandalisme gaat of een gerichte actie tegen de Joodse gemeenschap, is voorlopig onduidelijk. ‘Dat het gebeurde vlak voor de herdenking, maakt het wel extra pijnlijk’, zegt Philippe Demeyer, medewerker van het Vredeshuis.

De bevoegde stadsdienst is ondertussen op de hoogte. ‘Bedoeling is om zo snel mogelijk de beschadiging in kaart te brengen en het monument te herstellen’, zegt Demeyer.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig