Houthi-rebellen in Jemen staken gevechten
Foto: EPA-EFE

De Houthi-rebellen in Jemen staken naar eigen zeggen hun raket- en droneaanvallen in de verwoestende burgeroorlog en willen een wapenstilstand. Aanvoerder van het revolutionaire comité Mohammed al-Houthi zegt dat als de militaire coalitie onder leiding van Saudi-Arabië bereid is tot een wapenstilstand, dat de opstandelingen dat ook zijn, schrijft hij zondagnacht via Twitter.

De opschorting van de aanvallen zijn een teken van goede wil, klinkt het. Ze kunnen volgens Al-Huthi geen voorwendsel zijn om geen vredesgesprekken te voeren en de ‘belegering’ van Jemen voort te zetten.

In Jemen strijdt de regering in ballingschap van de internationaal erkende president Abd Rabbuh Mansur Al-Hadi tegen door Iran ondersteunde Houthi-rebellen. De rebellen hebben grote delen van het noorden onder controle, waaronder hoofdstad Sanaa. Sinds 2015 staat Saudi-Arabië aan het hoofd van een coalitie van Arabische staten tegen de militie. Bij bombardementen kwamen al duizenden burgers om het leven. De opstandelingen vallen buurland Saudi-Arabië geregeld aan met raketten.

De Verenigde Naties beschouwen het conflict als de zwaarste humanitaire crisis van deze tijd.