Trump ziet ‘harken en opkuisen’ als middel tegen bosbranden
President Trump bezoekt het rampgebied. Foto: REUTERS

Volgens de Amerikaanse president Donald Trump zou veel onheil voorkomen kunnen zijn, als men in Californië gewoon beter had geharkt. Zo doen ze het volgens hem althans in Finland.

De bosbranden in de Verenigde Staten hebben Finland bereikt. Of toch de uitspraken die de Amerikaanse president Donald Trump erover deed na zijn bezoek aan het zwaar getroffen gebied rond de Californische stad Paradise.

‘Ik sprak hierover met de president van Finland en die zei: “wij doen het helemaal anders”. Hij noemde het (Finland, nvdr.) een forest nation. Zij spenderen veel tijd aan harken en opkuisen en dat soort dingen. Zij hebben geen enkel probleem. En anders is het een heel klein probleem.’ Daarbij valt op te merken dat Finland een iets minder droog klimaat kent dan Californië, waar onder meer de Mojavewoestijn en Death Valley liggen.

 

Trump wees zo andermaal met een beschuldigende vinger naar het bosbeheer. Dat deed hij eerder ook al, in een tweet op 10 november. De enige reden voor de ‘grote, dodelijke en dure bosbranden’, was het ‘bosbeheer dat zo slecht is’. Hij kreeg toen bakken kritiek over zich heen. Dat is vandaag niet anders.

 

De Finse president Sauli Niinistö voelde zich zelfs genoopt om uit de biecht te klappen over het gesprek dat hij had met Trump. Hij bevestigde dat ze het heel kort over bosbeheer hebben gehad. De twee zagen mekaar tijdens de herdenking voor 100 jaar Wapenstilstand. De Fin zegt dat hij Trump vertelde dat ‘Finland helemaal bedekt is door bossen, maar dat er een goed netwerk en een surveillance-systeem is’, om beginnende branden snel op te merken. ‘Harken’ kwam echter niet ter sprake.

#rakeamericagreatagain

In Finland kunnen ze hun lol niet op met de bizarre uitspraak van de Amerikaanse president. Onder de noemer #rakeamericagreatagain (een combinatie van harken of ‘raking’ en zijn verkiezingsslogan Make America great again) zijn al tientallen foto’s en filmpjes online gezet van harkende Finnen.

Dat de branden meer te maken zouden hebben met de klimaatverandering, eerder dan met bosbeheer, laat staan onvoldoende harken, daar wil Trump niet van weten. Het gebeurde heeft geen impact op zijn mening over het klimaat. ‘Ik heb daar een sterke mening over. Ik wil een geweldig klimaat, dat zullen we krijgen. En we krijgen heel veilige bossen’, aldus nog Trump.