Bestuursakkoord Oostende is rond, en 'ambitieus'
Na 60 uur onderhandelen is er een akkoord in Oostende, zegt Open VLD’er Bart Tommelein (links). Foto: BELGA

Open VLD, N-VA, Groen en CD&V in Oostende hebben zondagavond een inhoudelijk akkoord bereikt. Toekomstig burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) maakte het nieuws bekend via Twitter. Inhoudelijk wil niemand iets kwijt, maar aan adjectieven voor het akkoord is er geen gebrek.

Tommelein heeft het nieuws intussen bevestigd, maar wil inhoudelijk nog niet veel kwijt over wat hij noemt de ‘Vernieuwingscoalitie’. ‘Over de inhoud gaan we niets zeggen. We hebben 60 uur lang intens vergaderd over alle thema’s, puur over inhoud. De leden krijgen nu de eerste inzage in het akkoord en krijgen uiteindelijk ook het laatste woord. Over bevoegdheden is er nog niet gepraat’, aldus Tommelein. Zeker is wel al dat Tommelein, die nu Vlaams minister is van Energie, de coalitie zal leiden en burgemeester wordt. Hij heeft altijd verklaard dat hij eerst zijn Vlaamse mandaat, tot mei 2019, zou uitdoen en pas daarna naar Oostende zal trekken.

In Tommeleins entourage wil men inhoudelijk niets kwijt over het akkoord vooraleer de leden het hebben kunnen doornemen. 'Alleen dat het een fantastisch akkoord is.' Inhoudelijk willen ze bij de andere partijen niet verder gaan, al voegt kamerlid Wouter De Vriendt, die voor Groen onderhandelde, er wel nog een resem adjectieven aan toe: 'Het is een ambitieus, positief, sociaal en groen akkoord', zegt hij. Björn Anseeuw (N-VA- spreekt van 'het einde van de laatste rechte lijn richting de laatste rechte lijn'. Over de bevoegdheidspaketten en de verdeling daarvan wordt pas dinsdag meer nieuws verwacht. 

Groen 'buiten comfortzone'

Groen, dat aanvankelijk niets zag in een coalitie met daarin ook N-VA, steekt hier zijn nek uit, zegt De Vriendt. 'We treden daarmee buiten onze comfortzone. We nemen onze verantwoordelijkheid, dat was nodig voor Oostende. Je moet durven op zoek gaan naar sterke compromissen.'

Het nieuws over de Oostendse coalitie komt er net op de dag dat in Antwerpen elementen bekendgeraakt zijn van de formatienota van Bart De Wever, N-VA-voorzitter en burgemeester van Antwerpen. Die elementen lijken niet tegemoet te komen aan de groene verzuchtingen, wat de speculatie voedt dat er ondanks de zeer krappe meerderheid mogelijk toch verder gewerkt zal worden met de bestaande Antwerpse coalitie van N-VA, CD&V en Open VLD. 

Is die timing toeval? Met het akkoord in Oostende kan Groen tonen dat het niet tegen een coalitie met N-VA is, als de partijen mekaar tenminste inhoudelijk vinden. 'Die dingen hangen allemaal af van de lokale context', zegt De Vriendt. 'Ik ga geen uitspraken doen over Antwerpen.'