‘Gele hesjes’ willen deelnemen aan verkiezingen 2019
De protesten waaiden vanuit Frankrijk over naar ons land. Foto: BELGAONTHESPOT

Onder de naam ‘Mouvement Citoyen Belge’ hopen de Belgische ‘gele hesjes’ in mei 2019 deel te nemen aan de verkiezingen.

De protestbeweging van de ‘gilets jaunes’ of ‘gele hesjes’, die naar ons land is overgewaaid vanuit Frankrijk, wil een politieke beweging oprichten en in mei 2019 deelnemen aan de verkiezingen. Dat heeft woordvoerder Claude Gilles gezegd bij een actie aan een depot van Proxifuel in het Naamse Wierde. Verschillende vertegenwoordigers van de beweging zijn het eens geraakt om een politieke beweging op te richten onder de naam Mouvement Citoyen Belge.

Aan de basis van de protesten liggen de stijgende brandstofprijzen in Frankrijk. Diesel en benzine zijn in een jaar tijd in Frankrijk respectievelijk 23 en 15 procent duurder geworden. Dat ligt aan de hoge olieprijzen, maar ook aan de gestegen belastingen. Meer dan 58 procent van de dieselprijs bestaat uit belastingen. Voor benzine is dat ruim 61 procent. En op 1 januari gaan die belastingen nog omhoog.

De regering deed al een aantal aanpassingen en toegevingen, onder meer voor de laagste inkomens, maar toch gaan de protesten door. Ze blokkeren snelwegen, onder meer met brandende autobanden. Hier en daar kwam het tot een handgemeen. Alleen al zaterdag zouden zo’n 290.000 mensen betoogd hebben. Vierhonderd mensen raakten gewond.

Vrouw overleden

Er is intussen ook al een dodelijk slachtoffer. Een bestuurster die zaterdag in een protest van de ‘gilets jaunes’ terechtkwam met de wagen, raakte in paniek en reed daarbij een van de demonstranten aan. De automobiliste was met haar dochter op weg naar de dokter, toen de demonstranten op haar wagen begonnen te slaan. Ze gaf in paniek gas en dat werd een 63-jarige demonstrante fataal. De bestuurster wordt zal vervolgd worden voor onopzettelijk geweld met een wapen zonder het oogmerk te doden, maar met de dood tot gevolg. Dat heeft het parket van het Franse Chambéry zondag gezegd. Het wapen in casu is haar wagen.

Ook zondag raakte een van de demonstranten zwaargewond, dit keer in Saint-Quentin. Ook hier werd het slachtoffer aangereden.