Macron pleit in Berlijn voor sterker Europa
De Franse president Macron met gastvrouw en Bondskanselier Angela Merkel. Foto: REUTERS

Europa moet taboes durven overstijgen, als het sterker wil worden. Ook rond gevoelige thema’s als migratie en de nationale begrotingen. Dat zei de Franse president Macron, vandaag te gast in Duitsland.

‘We moeten de moed vinden om een nieuw hoofdstuk te openen. Dat zijn we Europa verschuldigd.’ Dat zei de Franse president Emmanuel Macron vandaag in de Bondsdag, het Duitse parlement, waar hij uitgenodigd was naar aanleiding van de honderdste verjaardag van einde van de Eerste Wereldoorlog. De laatste Franse president die daar sprak was Jacques Chirac, in juni 2000. Macron noemde de mogelijkheid die hij kreeg dan ook ‘een groot signaal van verzoening’.

Het is volgens Macron de taak van Europa, en van de Frans-Duitse samenwerking om ‘de wereld niet in chaos te laten verglijden, maar te begeleiden op de weg naar vrede’. Want ‘er zijn machten die ons uit elkaar proberen te spelen’.

Europa als beginneling

Hij somde een lijst domeinen op waarin Europa nog werk voor de boeg heeft: de beveiliging van de Europese grenzen, een gezamenlijke Europese defensie, digitale regelgeving, innovatie en monetaire onafhankelijkheid. In die domeinen lijkt Europa soms op een beginneling, vindt hij.

Maar dat er zonder toegevingen grote stappen vooruit gezet kunnen worden, gelooft hij niet. Hij roept daarom op om de taboes te overstijgen. ‘Deze nieuwe stap jaagt ons angst aan, omdat eenieder zijn beslissingsmacht zal moeten delen, zijn buitenland-, migratie- of ontwikkelingsbeleid, een toenemend aandeel van zijn begroting en zelfs zijn fiscale inkomsten.’

Op de Europese top van 13 en 14 december willen Macron en Merkel samen een reeks omvangrijke hervormingsvoorstellen voorleggen.

Macron in België

Maandag en dinsdag zijn Macron en zijn gevolg te gast in ons land. Dat zal in het centrum van Brussel gepaard gaan met verkeershinder. In de loop van de voormiddag zullen bepaalde wegen of delen ervan afgesloten zijn, onder meer de Wetstraat en de Kleine Ring.

Dinsdag is Macron samen met premier Charles Michel (MR) te gast in Louvain-la-Neuve, aan de UCL, voor de conferentie ‘Wij, morgen, Europa’.