Jeremy Corbyn, de leider van de Britse oppositiepartij Labour, steunt het ontwerpakkoord over de boedelscheiding van Groot-Brittannië met de Europese Unie niet. Dat heeft hij zondag duidelijk laten weten aan Theresa May. De Britse premier keert komende week terug naar Brussel voor ‘cruciale onderhandelingen’.

Het was een moeilijke week voor May. De Britse premier bereikte woensdagavond een ontwerpakkoord met Brussel over de Brexit. Verscheidene leden uit haar regering stapten echter op uit onvrede met het akkoord. Toch houdt May vast aan het ontwerpakkoord.

Van oppositiepartij Labour hoeft ze geen hulp te verwachten. Labour-leider Jeremy Corbyn heeft May al laten weten dat zijn partij niet van plan is het ontwerpakkoord over de Brexit te steunen. Als het in december wordt voorgelegd in het Britse parlement, stemt Labour tegen. Corbyn riep May op om terug naar Brussel te gaan om opnieuw te onderhandelen over het akkoord.

Labour vindt ook dat een tweede referendum over de Brexit, een idee dat de voorbije maanden opnieuw terrein wint, ‘een optie is voor de toekomst, maar niet voor vandaag’. May sluit een tweede referendum categoriek uit. Binnen Labour zijn de meningen verdeeld, maar voor Corbyn is het dus te vroeg. 'Als er morgen een referendum zou zijn, wat moet de vraag dan zijn?' zei hij in een interview met Sky News. 'Ik weet niet wat ik zou stemmen, zelfs niet wat de opties zouden zijn.' In 2016 stemde Corbyn 'remain'. 

May blijft erbij dat het ontwerpakkoord dat ze onderhandelde 'in het nationale belang’ en trouw aan de wensen van de kiezers die in juni 2016 stemden voor het verlaten van de Europese Unie. De komende zeven dagen worden ‘cruciaal’, zei ze . ‘Er zijn nog altijd onderhandelingen aan de gang en niets is afgesproken totdat er een afspraak is over alles’, aldus May, eveneens op Sky News.

Ze waarschuwde de tegenstanders binnen haar eigen partij dat het weinig zou uithalen om haar ten val te brengen. 'Dat zal de onderhandelingen niet eenvoudiger maken en het zal de cijfers in het parlement ook niet veranderen.' De Britse premier ontmoet komende week Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie.

Raab

Ook Dominic Raab, de opgestapte Brexit-minister, beseft dat de komende week belangrijk wordt. Raab, die de deal onderhandelde, wil dat May de deal bezegelt en naar Brussel trekt. Hij is bereid May te steunen, zegt hij aan de BBC, maar vindt wel dat ze van koers moet veranderen.

Raab benadrukt dat hij vindt dat Groot-Brittannië ‘gepest wordt’, en dat het momenteel zelfs op ‘chantage’ begint te lijken. De voormalige minister benadrukt aan de BBC nogmaals dat hij de Brexit-deal niet kon ondertekenen. Volgens hem is Groot-Brittannië dicht bij een ‘redelijk en pragmatische’ deal gekomen, maar zijn er op het laatste ogenblik nog twee, drie wijzigingen aangebracht die voor een gebrekkige deal zorgden.