Bier wordt opnieuw duurder
Foto: Photo News

De prijs van het bier gaat vanaf 1 januari opnieuw lichtjes omhoog. AB InBev zal zowel horeca-uitbaters als supermarkten een hogere prijs aanrekenen voor de meeste bieren. Brouwerij Haacht heeft nog geen beslissing genomen.

Of de horeca-uitbaters en de supermarkten de verhoging doorrekenen aan de consument, mogen ze zelf beslissen. Dat berichtte Het Laatste Nieuws zaterdag.

‘Wij raden meestal wel aan om dat te doen, al hoeft dat niet onmiddellijk’, zegt Raf Peeters van Horeca Vlaanderen. Volgens hem zal Alken-Maes wellicht ook z’n prijzen moeten verhogen.

AB InBev - dat onder meer Stella Artois, Jupiler, Leffe, Hoegaarden, Belle-Vue en Corona brouwt - spreekt zelf van een ‘lichte prijsverhoging’. Zo zal een horecabaas voor een vat Jupiler voortaan 153,84 euro moeten neertellen, accijnzen en btw inbegrepen. ‘Dat komt neer op een gemiddelde prijsverhoging van 0,016 euro per glas voor de consument’, zegt Laure Stuyck van AB InBev. De supermarktketens komen er een tikje beter vanaf: voor hen verhoogt AB InBev de prijs gemiddeld met 0,015 euro per flesje.

De prijsverhoging zat er al enkele maanden aan te komen: door de extreme droogte werd graan een pak duurder. Ook andere grondstofprijzen (onder andere aluminium en olie) gingen de hoogte in. Nog geen drie maanden geleden had AB InBev nochtans beloofd om de bierprijs niét te verhogen.

Bij Brouwerij Haacht - producent van onder meer Primus, Keizer Karel en Tongerlo - klinkt het zondag dat er nog geen beslissing werd genomen over een eventuele prijsverhoging.