‘Eerste zwarte gouverneur van Florida’ geeft nederlaag toe
Foto: REUTERS

Andrew Gillum, die voor de Democratische Partij de eerste zwarte gouverneur van Florida wilde worden, heeft zaterdag zijn nederlaag toegegeven. In een tweet feliciteert hij Republikein Ron DeSantis met zijn verkiezingsoverwinning.

De gouverneursrace was erg spannend in Florida. Bij de tussentijdse verkiezingen won de Republikein Ron DeSantis de gouverneursverkiezing met 34.000 stemmen meer dan de Democraat Andrew Gillum, ofwel 0,41 procentpunten. De kieswetten in Florida verplichten tot een machinale hertelling indien het verschil tussen twee kandidaten minder dan 0,5 procentpunten van de stemmen bedraagt.

Uit die hertelling blijkt dat DeSantis inderdaad meer stemmen behaald heeft dan Gillum. De jonge zwarte burgemeester van Tallahassee viel dus toch door de mand in Florida (waar hij nochtans leidde in de peilingen).

De hertelling zorgde voor hevige politieke strijd in Florida. De Republikeinen spraken van manipulatie. Beide kandidaten - zowel voor het gouverneurschap als de Senaat - hadden al een krappe voorsprong, en volgens waarnemers werd die kloof door het tellen van stemmen per brief verkleind.

Florida is inzake hertellingen en electorale controverse niet aan zijn proefstuk toe. Zo moesten in 2000 de stemmen van de Amerikaanse presidentsverkiezingen herteld worden omdat de kloof tussen George W. Bush en Al Gore te nipt was. De saga, die de wereld kennis liet maken met de onduidelijke ponskaarten, werd uiteindelijk door het Hooggerechtshof in het voordeel van George W. Bush beslecht. Hij haalde er 537 stemmen meer dan Gore.